Читај ми!

Професор Сија за РТС: Бежична технологија и микросензори су будућност модерне дијагностике

Уз кардиоваскуларне болести, рак је водећи узрок смрти у свету. Зато је свака вест о новим терапијама и дијагностици – нова нада за милионе оболелих и њихове породице.

О свом раду и плановима, за РТС је говорио професор на Универзитету Колумбија Семјуел Сија. Професор, научник али и предузетник Сија, био је гост Пупиновог форума у Београду.

Где све може да се примењује технологија коју развијате, код којих болести, у којим областима медицине?

- Правимо дијагностичке уређаје, оне који могу да се носе, сензоре, оне уз помоћу којих се могу давати лекови, а правимо их као врло мале. Зато мислим да могу да се користе на многим местима, чак и код куће. Уз помоћ бежичне технологије.

То је талас будућности, неки људи то зову прецизно лечење, уз помоћ те технологије можете да будете проактивни по питању вашег здравља, онога што осећате чак и по питању лечења код куће. Уместо да све морате да обављате у болници, користимо мале сензоре и податке добијене бежичним путем.

На чему тренутно радите,а на чему ћете радити?

- Једна од ствари на којој тренутно радимо, јесте мерач крвног притиска којем није потребан манжетна, а можда ћемо чак радити и с групом у Београду која би нам помогла да направимо тај уређај. Мислимо да је то важно, јер, бисте могли да дијагностикујете висок притисак на разним местима, код куће, не бисте морали да мислите на то, био би као сат који би стално мерио притисак.

Даље у будућности правимо сензоре које једва видите, који су дебљине власи косе или мањи, а који би били у вашем телу и они би регистровали различите биомаркере. Обично нам је потребан узорак крви да бисмо мерили биомаркере, а ми бисмо то могли са овим имплантираним сензорима. Радимо на томе.

У Вашој биографији стоји: професор, научник, предузетник. Шта вам је најдраже?

- Научник. Невероватно је кад можете да размишљате о томе шта би будућност могла да садржи ако користимо наша научна сазнања и заиста све могућности су ту. Кад то могу да радим са групом студената у универзитетској лабораторији, то је невероватно. То је оно што сам ја желео да радим у својој каријери.

Како сте од професора постали и предузетник? Основали сте и биотехнолошки инкубатор?

- Прешао сам од професора до некога ко ради са стартап компанијама. Видите ствари у лабораторији, а желите да то утиче на пацијенте. Покретање компаније у САД је нешто што има смисла, ако желите да се то деси и кад сам то урадио, постао сам део екосистема науке.Тада сам покренуо инкубатор у Њујорку, при канцеларији градоначелника, 2013.

Имамо 17 компанија које су тренутно у инкубатору, били смо домаћини за око 70 компанија, а оне се баве разним стварима. Неке се баве терапијама, неке медицинским уређајима, неке рачунарским послом.

Планирате ли сарадњу са српским научницима?

- Дивно је бити овде на Пупиновом форуму, позвала ме је Пупин иницијатива, а Пупин је један од наших хероја. Већ радим са српским научницима. Моја добра пријатељица и менторка је Гордана Вуњак Новаковић, тако да већ радим са њом. Чуо сам о сјајним стварима које се овде дешавају. БИО 4 иницијатива звучи заиста обећавајуће. То што имам прилику да дођем у Београд и да истражим те могућности, то је заиста сјајно.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару