Читај ми!

Научници открили невероватну практичну употребу остатака талога кафе

Сваке године свет производи запањујућих 10 милијарди килограма отпада кафе на глобалном нивоу. Већина заврши на депонијама.

Научници открили невероватну практичну употребу остатака талога кафе Научници открили невероватну практичну употребу остатака талога кафе

„Могли бисмо да производимо бетон који је 30 одсто јачи и то обрадом и додавањем угљенисане кафе у мешавину”, открили су истраживачи из Аустралије. Њихов „паметни рецепт” могао би да реши више проблема у исто време.

„Одлагање органског отпада представља изазов за животну средину јер емитује велике количине гасова стаклене баште, укључујући метан и угљен-диоксид, који доприносе климатским променама“, објаснио је инжењер Универзитета РМИТ Раџив Ролчхенд.

Са глобалним грађевинским тржиштем у процвату, постоји и све већа потражња за бетоном, што такође узрокује још један низ еколошких изазова.

„Континуирано вађење песка широм света – које се обично узима из речних корита и обала – да би се задовољиле брзо растуће захтеве грађевинске индустрије – има велики утицај на животну средину“, рекао је инжењер РМИТ-а Јие Ли.

„Постоје критични и дуготрајни изазови у реализовању одрживог снабдевања песком због ограничене природе ресурса, и утицаја експлоатације песка на животну средину. Уз приступ кружне економије, могли бисмо да задржимо органски отпад ван депоније и да боље сачувамо наше природне ресурсе попут песка“.

Органски производи попут талога од кафе не могу се додати директно у бетон јер пропуштају хемикалије које слабе снагу грађевинског материјала. Дакле, користећи ниске нивое енергије, тим је загрејао отпад од кафе на преко 350 °C док га није лишио кисеоника.

Овај процес се назива пиролиза. Он разграђује органске молекуле, што резултира порозним угљеником који може да формира јаке везе са цементном матрицом, и самим тим се угради у њу.

Ролчхенд и колеге су такође покушали да пиролизују талог кафе на 500 °C, али добијене честице коју су назвали биоугљем – нису биле тако јаке.

Истраживачи су упозорили да још увек треба да процене дугорочну трајност овог цементног производа. Они сада раде на тестирању учинка хибридног кафе-цемента у циклусима замрзавања/одмрзавања, упијања воде, абразије и многих других могућих поремећаја и утицаја.

Тим такође ради на стварању биоугља из других извора органског отпада, укључујући дрво, отпад од хране и пољопривредни отпад.

„Наше истраживање је у раној фази, али ова узбудљива открића нуде иновативан начин да се у великој мери смањи количина органског отпада који одлази на депоније“, рекао је инжењер РМИТ-а Шенон Килмартин-Линч.

„Инспирација за моје истраживање, из перспективе староседелаца, укључује Бригу о земљи, обезбеђивање одрживог животног циклуса за све материјале и избегавање одласка ствари на депонију како би се смањио утицај на животну средину.

Њихово истраживање објављено је у Journal of Cleaner Production.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије