Читај ми!

Откривена планета коју прекрива кључали океан

Астрономи су приметили удаљену планету за коју верују да је цела прекривена дубоким воденим океаном, чија је температура износи и до 100 степени Целзијуса.

Насин телескоп „Џејмс Веб“ открио је водену пару и хемијске трагове метана и угљен-диоксида у атмосфери планете, чији пречник је два пута већи од Земљиног и удаљена је око 70 светлосних година.

Откривени хемијски трагови и водоником богата атмосфера у складу су са чињеницом да се ради о воденом свету, у којем океан покрива читаву површину, наводе стручњаци Универзитета Кембриџ.

„Температура океана би могла да достиже и 100 степени Целзијусових. При високом атмосферском притиску, океан тако врућ и даље би могао да буде у течном стању“, каже професор Нику Мадхусудан, који је предводио анализу.

Ипак, додаје и да не верује да би таква планета била насељива.

Интерпретација британских научника, објављена у часопису Astronomy and Astrophysics Letters, у супротности је са канадским тимом који је додатно проучавао егзопланету, познату као ТОИ-270 д.

Они су открили исте атмосферске хемикалије, али тврде да је температура превелика да би постојала вода у течном стању, можда чак и 4.000 степени Целзијусових. Уместо тога, површина би била стеновита, а атмосфера изузетно густа мешавина водоника и водене паре.

Које год тумачење да се испостави исправним, најновије откриће показује колико детаљан увид телескоп „Џејмс Веб“ омогућава у проучавању планета изван Сунчевог система.

Телескоп хвата светлост која је прошла кроз атмосфере планета како би дао детаљан преглед присутних хемијских елемената. Са тим знањем, астрономи могу да створе слику услова на површини планете и вероватноћи да би живот могао да се на њој развије и преживи.

Докази за планетарни океан на ТОИ-270 д засновани су на одсуству амонијака, који би по хемијским законима морао да се појави природно у атмосфери богатој водоником. Међутим, амонијак је изузетно растворљив у води и не би га било у атмосфери у случају огромног океана на површини.

Услови на новооткривеној егзопланети су веома другачији од оних на Земљи. ТОИ-270 д такође има „закључану ротацију“, односно једна страна је увек окренута ка звезди, док је друга у вечном мраку што ствара екстремне температурне контрасте.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво