Читај ми!

Најамбициознија свемирска мисија наредне године – скоро па слетање на Сунце

За нешто мање од годину дана, Насина соларна сонда „Паркер“ пролетеће поред Сунца при брзини од 195 километара у секунди! Никада до сада ниједан објекат направљен људском руком није ишао толико брзо нити пришао тако близу Сунца – 6,1 милион километара удаљености.

„Скоро па слећемо на звезду. Ово ће бити монументално достигнуће за читаво човечанство. Ово је једнако слетању на Месец 1969. године“, каже за Би-Би-Си др Ноур Рауафи, са Универзитета Џонс Хопкинс.

Брзина коју ће сонда „Паркер“ постићи долази од огромне гравитационе вуче коју осећа док се приближава Сунцу. Брзина коју ће постићи слична је оној којом би се од Њујорка до Лондона стигло за мање од 30 секунди.

Мисија сонде „Паркер“ једна је од најамбициознијих мисија до сада покренутих.

Лансирана 2018. године, њен циљ је да изнова и изнова, све ближе и ближе, кружи око Сунца. Маневар који се планира крајем 2024. године довешће сонду на само четири одсто раздаљине Земље од Сунца.

Изазов пред сондом је огроман. Када буде пролазила на најбложој тачки од Сунца, трпеће температуру од 1.400 степени Целзијуса.

Стратегија је да сонда стигне и „побегне“ брзо, вршећи мерења помоћу великог броја инструмената испод њеног дебелог топлотног штита. Научници се надају подацима којима ће моћи да одгонетну неке од кључних соларних процеса.

Главни од њих је да објасне корону, односно спољну атмосферу Сунца, која пркоси неким физичким законима. Тако је температура фотосфере, површине Сунца, око 6.000 степени, док температура короне може да достигне и невероватних милион степени.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво