Читај ми!

Наса објавила фотографије „невероватне“ соларне бакље која је изазвала радио сметње на Земљи

Америчка агенција за истраживање свемира објавила је фотографије, како наводи, најснажније Сунчеве бакље у последњих шест година. Ватрени бљесак на површини Сунца, удаљеном 150 милиона километара од нас, био је толико јак да је накратко прекинуо радио комуникацију на Земљи.

Америчка агенција за истраживање свемира објавила је фотографије јарких боја на којима је приказан феномен познат као короналне експлозије (CME – coronal mass ejection).

Слике су забележене уређајима специјалне опсерваторије за соларну динамику, свемирске летелице лансиране 2010. године која стално прати Сунчеву активност.

Ватрени бљесак на површини Сунца био је бакља класе Икс највећег интензитета, са потенцијалом да утиче на радио комуникације, електричне мреже, навигационе сигнале и представља ризик за свемирске летелице и астронауте.

Експлозија енергије у четвртак изазвала је током два сата радио сметње у неким деловима САД и другим местима током дана. Центар за предвиђање времена у свемиру америчке Националне управе за атмосферу и океане, назвао је експлозију невероватним догађајем и „вероватно једним од највећих соларних догађаја са утицајем на радио везе који је икада забележен“.

Центар је саопштио да се утицај Сунчеве бакље на радио комуникације осетио између поднева и 14 часова по источном времену у четвртак (од 18 до 20 часова по нашем времену), и да његови научници анализирају друге ефекте короналне експлозије „лоциране изнад крајњег северозападног подручја Сунца“.

То је била најјача соларна бакља забележена од 10. септембра 2017. године, саопштио је Центар, и најснажнија у тренутном соларном циклусу на неким удаљеностима.

Већина соларних бакљи класе Икс које погађају Земљу, оцењене су између један и девет, а догађај у четвртак је класификован као Икс 8 (X8). Европска агенција за истраживање свемира саопштила је да је најснажнија соларна бакља у историји мерења, била догађај означен као Икс 28, 4. новембра 2003. године.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије