Читај ми!

На Сунцу настала џиновска рупа 60 пута већа од Земље, соларни ветар на путу ка нашој планети

Џиновска рупа у атмосфери Сунца, пет пута већа од пречника Јупитера ослободила је снажан соларни ветар који путује кроз наш звездани систем.

Научно се зове коронална рупа, а тренутно се окреће од Земље, мада је пре неколико дана била уперена тачно у нашу планету и усмеравала млаз честица ка нама.

Последица овог феномена нису разлог за узбуну. Ради се о соларној олуји осредње јачине, али је научницима веома занимљиво због праћења понашања Сунца док улазимо у соларни максимум.

Сунце се у последње време понаша веома несташно, што је и очекивано јер наша звезда пролази кроз своје циклусе, а током овог добија више пега, Сунчеве бакље, масивна коронална избацивања материјала и короналне рупе.

Оваква активност ескалира до одређеног врхунца, односно соларног максимума, пре него што се смири и крене ка соларном минимуму – периоду релативне мирноће и смањене активности.

Овај циклус се чини да је условљен, или се барем поклапа, са сменом Сунчевог магнетног поља, односно када њен северни и јужни пол „замене места“.

Ова смена ће се десити на соларном максимуму који се очекује током 2024. године.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво