Читај ми!

После 200 година пронађене скривене коморе у скоро урушеној пирамиди

Пре скоро двеста година један египтолог је открио пролаз у тешко оштећеној пирамиди Сахуре који је било тешко рашчистити. Недавно су истраживачи захваљујући савременој ласерској технологији за мапирање унутрашњости пирамиде пронашли скривене просторије.

После 200 година пронађене скривене коморе у скоро урушеној пирамиди После 200 година пронађене скривене коморе у скоро урушеној пирамиди

Године 1836. египтолог Џон Шеј Перинг је истраживао пирамиду Сахуре и приметио затрпани пролаз. Као стручњак за тлоцрте пирамида, претпоставио је да се иза тих пролаза налазе скривена складишта. Међутим, било је потребно скоро два века да се његове сумње потврде.

Скривене оставе

Подручје је било толико оштећено да је било немогуће ући, тако да Перинг није могао да зна да ли је у праву.

Деценијама касније, почетком 20. века, немачки египтолог Лудвиг Борхарт је игнорисао Перингове тврдње када је истраживао исту локацију. Да је погледао мало детаљније, историја би можда била другачија.

Сада је заједнички египатско-немачки тим археолога који ради на обнови пирамиде доказао да је Перинг био у праву.

Користећи лидар, методу која примењује ласерске импулсе који продиру кроз препреке, као што су крошње дрвећа или зидови, египтолози су успели да виде шта се налази иза рушевина пирамиде и мапирали спољашње и унутрашње пролазе и коморе.

Током векова, промене температуре, висока влажност и ветар допринели су урушавању одређених делова пирамиде.

Рашчишћавање рушевина и прављење три-де мапа омогућило је истраживачима да стекну бољи увид у структуру древне грађевине, укључујући осам претходно скривених соба у пролазу који је Перинг пронашао.

Новооткривене одаје су вероватно складишта, намењена за држање погребних предмета који припадају краљевским владарима, каже египтолог Мухамед Исмаил Калед са Универзитета Јулије Максимилијан у Вирцбургу, који је руководио тимом за рестаурацију.

Сахуреова пирамида

Пирамида се налази у комплексу пирамида Абусир, јужно од Гизе.

Сахуре је био фараон који је владао током Пете династије, око 2400. године пре нове ере. Један документ указује да Сахуре није био краљевске лозе, већ је речено да је син Раа, божанства Сунца. Као и код других фараона, његова пирамида је стајала као споменик његовој владавини.

Пирамида Сахура је више пута истраживана у последњих неколико векова.

Борхарт је оставио велики део пирамиде неистражен. Године 1994. почела су нова ископавања која су открила огромне блокове кречњака прекривене разнобојним сликама. Једна приказује Сахуреа како плови на чамцу, са флотом чамаца иза, са луковима украшеним главама лавова или орлова.

Пирамида се распада

Део разлога зашто је пирамида у тако лошем стању је изворна техника изградње.

Језгро садржи комадиће кречњака, комаде грнчарије, песка и другог шута. Иако је смањила време и трошкове изградње, ова техника је вероватно, према студији из 2022. године, олакшала урушавање пирамиде.

Најновији пројекат конзервације започео је 2019. Тим ради на стабилизацији структуре и трошни носачи се замењују потпорним зидовима.

Очекује се да ће пирамида, кад се локалитет рашчисти и коморе обезбеде, у будућности бити отворена за јавност.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару