Почиње шести међународни конгрес „Одржива архитектура – енергетска ефикасност“

Конгрес „Одржива архитектура – енергетска ефикасност“ одржаће се од 6. до 8. октобра 2023. у Југословенској кинотеци. Kонгрес ће обухватити значајне теме са фокусом на одрживи, еколошки и енергетски ефикасан приступ у архитектури уз употребу обновљивих извора енергије, одговарајућих материјала, савремених технологија и система грађења.

Време пандемије отворило је низ питања о токовима развоја људске цивилизације на планети земљи и потребе да се коренито промени став и однос према природи и животу.

„To намеће одбацивање еко мотивисаних ексцеса 20. и 21. века, у корист одрживих, социјално-одговорних и еколошких интегрисаних поступака, што у суштини подразумева да човечанство има примарну мисију, да се од его-центричног окрене ка еко-центричном”, каже архитекта Владимир Ловрић, оснивач конгреса.

Kонгрес „Одржива архитектура – енергетска ефикасност“ обухвата предавања најпознатијих светских архитеката, специјалну изложбу спонзора, радионице намењене архитектима, студентима, докторантима и стручњацима, као и изложбу пројеката пристиглих на међународни архитектонски конкурс Микро еко кућа 2023 за младе архитекте, дизајнере и пејзажне архитекте до 30 година.

Oвај конкурс је отворио питање еко-самоодрживе куће, уз њено прилагођавање природном контексту и употреби обновљивих извора енергије и природних еколошко-одрживих материјала, али исто тако треба да да одговор о могућем егзистенцијалном минимуму животног простора уз обезбеђење свих аспеката одрживог комфора.

Предавачи на Kонгресу, ауторитети у овим областима у светским оквирима, кроз рецентне пројекте и студије приближиће домаћој јавности светске савремене токове у архитектури, дизајну и визуелним уметностима уопште.

Kроз одговарајући одрживи и еколошки приступ стваралачким процесима и новим методама у архитектонском пројектовању и дизајну, уз употребу обновљивих извора енергије, чистих и енергетски ефикасних, зелених технологија, незагађујућих и рециклираних материјала.

Предавачи су Амрита Махиндро (Енглеска), Маршал Блечер (Данска), Ева Ваништа Лазаревић (Србија), Нено Kезић (Хрватска), Наташа Делијиани и Јоргос Спиридонос, Доминик Филип (Аустрија), Саша Чворо (Република Српска), Мабел Миранда (Перу), Енрике Маркез & Руи Динис (Португалија) и Стефано Пујати (Италија).

На изложби спонзора публика ће имати прилику да види нове технологије, производе и материјале који се примењују у еколошкој, одрживој и енергетски ефикасној архитектури.

петак, 05. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару