Читај ми!

Нови језик откривен у древним рушевинама у Турској

У археолошком налазишту у северном делу Турске које је некада било престоница Хетитског царства откривен је давно изгубљени језик којим је највероватније говорила фракција унутар царства, сматрају археолози.

Давно изгубљени језик којим се вековима није говорило откривен је на клинастим глиненим плочама у рушевинама на локалитету Богаској-Хатуша, (Boğazköy-Hattusha). Ова локација налази се на Унесковој листи светске баштине од 1986. године, захваљујући импресивној урбаној архитектури и задивљујућим уметничким делима која су стара вековима, а ипак су остала сачувана.

Хетити су били древна група Индоевропљана који су мигрирали у Анадолију, полуострво модерне Турске, где су створили једну од најмоћнијих империја на том подручју касног бронзаног доба (1650–1200. пре нове ере).

Били су познати по својим вештинама ратовања, по вођењу евиденције, документовању својих битака и законима исписаним на глиненим плочама.  У периоду од 1980. године до данас, археолози су открили скоро 30.000 глинених плоча са клинастим писмом на том локалитету.

Већина текстова на плочицама је написана на хетитском језику, али недавна истраживања су открила да су неке од плоча написане на раније непознатом језику.

Пошто је ово новооткривен језик, истраживачи тек треба да дешифрују шта већина записа значи. Међутим, чини се да су древним језиком највероватније говорили људи из Калашме. Карактеристике језика такође имају сличности са лувијским, добро познатим језиком који се користио у Хетитском царству.

Археолози сматрају да се на плочицама налазе описи древних ритуала који су се спроводили у Калашми.

 „Хетити су били заинтересовани за ритуале на страним језицима“, рекао је професор Данијел Швемер, стручњак за древни Блиски исток са Универзитета „Јулијус Максимилијан“ у Вирцбургу.

Иако је језик необичан, он је јасно повезан са индоевропским језицима, породицом језика који се и данас говоре у већем делу Европе, као и на Иранској висоравни и северном Индијском потконтиненту.

Обухватајући огроман географски низ, ова породица језика укључује све од хиндија и персијског до руског и енглеског. У ствари, један од преживелих језика у Европи који не потиче из индоевропске породице је баскијски, изузетан језик који се говори само у Баскији, малој аутономној области на западном ободу Пиринеја, планина на граници између Француске и Шпаније.

петак, 05. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару