Читај ми!

Закерберг ствара систем ВИ за проучавање и откривање болести

Марк Закерберг, извршни директор „Мете“, најављује да припрема рачунарски систем који покреће вештачка интелигенција који ће бити коришћен за научна истраживања и проучавање ћелија и болести људи.

Из Иницијативе „Чен Закерберг'', коју су основали Закерберг и његова супруга Присила Чен, саопштили су да ће користити рачунарски систем за покретање отворено доступних модела вештачке интелигенције, тако да може да моделира здраве и болесне ћелије, преноси Ројтерс

Временом, то би требало да помогне у развијању нових начина лечења болести, мада се ВИ већ неколико година користи у домену природних наука.

Међу популарним платформама, Google DeepMind-ов AlphaFold може да предвиди протеинске структуре, модел ВИ RadImageGAN је у стању да идентификује широк спектар медицинских стања, међу којима су мождани удар, срчани удар и канцер.

Систем ће бити заснован на скуповима података из софтверског алата CЗ Cell x Gene, као и на ресурсима Чен Закерберг Biohub Network-а и Чен Закерберг Института за напредне биолошке моделе, али и на јавно доступним подацима, стоји у саопштењу Иницијативе „Чен Закерберг''.

„Коришћење предиктивних модела људских ћелија може помоћи истраживачима да боље разумеју како тело реагује на болести или нове лекове. То је као да покренете виртуелну ћелију кроз различите симулације да видите шта би се могло догодити", навео је познати пар.

„Модели ВИ могу предвидети како ће имунска ћелија реаговати на инфекцију, шта се дешава на ћелијском нивоу када се дете роди са ретком болешћу, или чак како ће тело пацијента реаговати на нови лек", навела је детаље Чен у саопштењу за штампу.

уторак, 28. новембар 2023.
7° C

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!