Читај ми!

Археолози пронашли гробницу свештеника стару 3.000 година

У северном Перуу, археолози су открили гробницу стару три хиљаде година за коју верују да би могла бити место где је сахрањен верски вођа од великог значаја.

Назван „Свештеник Пакопампе“, што се односи на планинску археолошку зону у којој је пронађена гробница, свештеник је сахрањен испод шест слојева пепела помешаног са црном земљом.

„Остаци су пронађени са украшеним керамичким посудама и печатима који указују на древни ритуал сахрањивања тела оних који су припадали друштвеној елити“, наводи се у саопштењу перуанског Министарства културе.

Два печата су такође пронађена дуж горњих ивица гробнице, један са антропоморфним лицем а други са ликом јагуара.

Вођа пројекта Иуји Секи рекао је да је релативно пространа величина гробнице од скоро два метра у пречнику и један метар дубока „веома необична“, као и положај тела које је лежало лицем окренутим ка земљи, док су му стопала била укрштена.

Тело је такође пронађено са једном кости обликованом у тупу, велику иглу коју су Индијанци из Анда користили за држање огртача и понча, а који су се користили за држање покривача за жене, додао је Секи и нагласио да су детаљи из гробнице, као и симболи – веома специфични и необични.

Пројекат на ископавању на овом подручју активан је од 2005. године. У ресорном министарству су објаснили да слојеви стена око гробнице, указују на то да је свештеник сахрањен вероватно око 1200. године пре нове ере. То је много пре него што су сахрањена тела у гробницама које су пронађене 2009. и 2015, и која су добила имена Госпођа из Пакопампе и Свештеник Јагуар из Пакопампе.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво