Читај ми!

Индијски ровер већ изашао на површину Месеца и послао прве фотографије

Индијска мисија Чандрајан 3 обавила је још један успешан задатак – ровер је успешно напустио летелицу и истраживао околину само неколико сати након што је Индија постала четврта земља на свету да оствари „меко слетање“ на Месецу.

Исписавши историју успешним спуштањем на неистражени Месечев јужни пол, индијска мисија Чандрајан 3 је на површину Земљиног сателита донела ровер, који је већ почео да истражује околину.

Назван Прагјан, што значи „мудрост“ на санскриту, ровер са шест точкова тежак 27 килограма изашао је из летелице четири сата након слетања и већ је послао прве фотографије.

Мисија је осмишљена да функционише 14 дана током којих ће обавити низ експеримената.

Ровер је дизајниран да се креће брзином од једног центиметра у секунди, а опремљен је инструментима који проучавају састав Месечевог тла и атмосфере.

Рендгенски спектрометар алфа честица анализираће састав тла, посебно присуство магнезијума и алуминијума у тлу око места спуштања.

Точкови ровера ће у тлу такође оставити отиске жига Индијске агенције за истраживање свемира и националног обележја Индије. Пошто на Месецу нема ветра, очекује се да ће отисци остати заувек на површини Земљиног сателита.

Уколико ровер успе да пронађе лед на површини Месеца, то би могло да подгреје наде за успостављање дуготрајног присуства људи, али и екстракцију горива и кисеоника.

недеља, 03. децембар 2023.
3° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке