Читај ми!

Историјски тренутак за Индију – мисија „Чандрајан 3“ успешно се спустила на Месец

Индијска свемирска сонда „Чандрајан 3“ успешно се спустила на површину Месеца.

Модул је успешно завршио своју аутоматску секвенцу слетања. Индија је постала четврта земља која је слетела на Месец – после САД, Совјетског Савеза и Кине.

Широм Индије људи су били приковани за телевизијске екране и изговарали молитве док се летелица приближавала површини.

Летелица „Чандрајан 3“ слетела је на јужни пол Месеца, саопштила је Индијска организација за свемирска истраживања (ИСРО). Ово је био други покушај Индије да спусти свемирски брод на Месец и долази мање од недељу дана након што је руска мисија „Луна-25“ пропала.

ИСРО је рано јутрос објавио да је све спремно да се активира секвенцу аутоматског слетања свемирске летелице, активирајући алгоритам који ће преузети контролу када стигне на одређену позицију и помоћи јој да слети.

Очекује се да ће „Чандрајан 3“ остати у функцији две недеље, изводећи низ експеримената, укључујући спектрометарску анализу минералног састава Месечеве површине.

Неравaн терен отежава слетање на јужни пол Месеца, а прво слетање је историјско. Лед у региону могао би да обезбеди гориво, кисеоник и воду за пиће за будуће мисије.

„Слетање на јужни пол би заправо омогућило Индији да истражи има ли воденог леда на Месецу. А ово је веома важно за кумулативне податке и науку о геологији Месеца“, рекла је Карла Филотико, партнер и генерални директор консултантске куће „Спејстек партнерс“.

Ишчекивање пре слетања било је грозничаво. Молитве су одржане у богомољама широм земље, а школарци су махали индијском тробојком док су чекали пројекције слетања уживо.

Деца су се окупила на обалама Ганга, реке коју Хиндуси сматрају светом, како би се помолила за безбедно слетање, а у џамијама су одржаване молитве.

У храму Сика у Њу Делхију, министар енергетике, Хардеп Синг Пури, такође је молио за успех мисије „Чандрајан“.

„Не само економски, већ Индија постиже и научни и технолошки напредак“, рекао је Пури новинарима.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара