Читај ми!

Припремите жеље – ноћас ће нас запљуснути киша звезда падалица

Крај јула обележила је метеорска киша Делта аквариди, сада нам, као и сваке године, долази Персеиди који се сматра најбољом кишом метеора у години. Падаће сто метеора на сат, а да ли ће нам Месец, као прошле године, покварити уживање у посматрању овог небеског спектакла, објашњава Јован Алексић из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“.

Припремите жеље – ноћас ће нас запљуснути киша звезда падалица Припремите жеље – ноћас ће нас запљуснути киша звезда падалица

Месец мења своје фазе из дана у дан, али ове године ће бити бољи услови за посматрање метеорске кише, наводи гост Јутарњег програма.

„Метеорску кишу можемо практично видети са целе површине Земље. Треба имати у виду да киша Персеиди траје већ више од месец дана. Вечерас је само њен максимум и вечерас ће се највише приметити. Али, ако не успете данас, можете је погледати сутра, прекосутра па чак и целе наредне недеље“, напомиње Алексић.

Разлог зашто до сада нисмо били у прилици да видимо метеорску кишу је тај што у Београду влада велико светлосно и атмосферско загађење. Зато је, ако желимо да посматрамо вечерашњи спектакл на небу, најбоље отићи ван урбаних средина где нема светлосног и атмосферског загађења, саветује Алексић.

„Метеори буквално пролете небом јако брзо. У народу се зову звезде падалице. Управо из тог разлога, људи који се не разумеју често питају да ли могу да посматрају кроз телескоп. Не, метеори се не посматрају када се телескоп користи, зато што је то јако брза појава, и не можете да је испратите. Дакле, посматрају се голим оком“, додаје астроном.

Наравно, могуће је забележити ову појаву и мобилним телефоном, нарочито ако имамо одговарајући објектив.

Да ли може да нас угрози киша метеора

У простору око Сунца круже групе малих тела, остатака распалих комета. У питању су ситни каменчићи који могу бити и као зрно песка. Пошто су јако мали, не могу да се виде телескопом.

„Када се приближе Земљи, улећу у земљину атмосферу, због трења са ваздухом се загреју и запале, и то емитује светлост, и то је оно што ми видимо. Највећи део њих сагори просто пре него што стигне на земљину површину. Наравно, има и оних већих који падну на тло, тако да постоји опасност или нешто, али никакве катастрофалне последице не могу да буду“, наглашава Алексић.

Киша метеора се не дешава само у овом периоду године. На свом путу око Сунца, Земља пролази кроз ројеве фрагмената распалих комета и има неколико киша које се могу видети током целе године.

Персеиди су најпопуларнији метеорски рој зато што најдуже траје, за разлику од неких који трају неколико дана.

„Август је топао летњи месец и људи више времена проводе напољу и могу да посматрају. Из тог разлога су ово најпопуларнији метеори“, напомиње Јован Алексић на крају гостовања у Јутарњем програму.

субота, 06. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару