Читај ми!

У Холандији откривено светилиште налик Стоунхенџу старо 4.000 година

Археолози су у централној Холандији открили четири хиљаде година старо светилиште, опасано каналима и хумкама, за које верују да је служило сличној сврси као Стоунхенџ у Енглеској.

Откриће светилишта с почетка бронзаног доба, од пре четири хиљаде година, јединствено је за Холандију. Ископавања су започета 2017. у Тилу. Након година истраживања, археолози су недавно дошли до овог спектакуларног открића.

Попут чувеног каменог круга у јужној Енглеској, светилиште – које је било велико као најмање три фудбалска терена и изграђено од земље и дрвета – подигнуто је тако да се током солстиција поравна са Сунцем, преноси Ројтерс.

Археолози су такође открили бројне артефакте, укључујући животињске скелете, људске лобање и вредне предмете, попут бронзаног врха копља, на местима где је Сунце сијало кроз отворе, наводи се у саопштењу општине Тил, удаљене око 70 километара источно од Ротердама где је локалитет ископан.

Главни елементи на локалитету су три гробне хумке. Највеће брдо је истовремено било и соларни календар. Поред светиње биле су дрвене сеоске куће. Светилиште је било важно место где су се становници окупљали у посебне дане у години, обављали ритуале и сахрањивали своје мртве. Редови стубова поређани су дуж стазе која је служила за процесије.

„Највећа хумка служила је као сунчани календар, слично чувеном камењу Стоунхенџа у Енглеској“, наводи се у саопштењу.

Приликом ископавања локалитета 2017. године, археолози су открили и неколико гробова. У једном гробу је била сахрањена жена са стакленом перлом из Месопотамије, данашњег Ирака.

То је најстарија перла икада пронађена у Холандији и истраживачи истичу да то доказује да су људи овог подручја били у контакту са људима удаљеним скоро пет хиљада километара.

Археолозима је требало шест година да истраже више од милион ископаних предмета из каменог, бронзаног и гвозденог доба, периода Римског царства и средњег века.

По завршетку ископавања, локација је поново покривена како би се омогућили грађевински радови.

Неки од налаза биће изложени у локалном музеју у Тилу и у Холандском националном музеју антиквитета.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара