Читај ми!

Научници открили најбржу „одбеглу” звезду

Ново откриће обухвата шест „одбеглих“ звезда у Млечном путу, али међу њима је и она за коју је утврђено да је на најбржи објекат ове врсте до сада откривен у галаксији.

Научници открили најбржу „одбеглу” звезду Научници открили најбржу „одбеглу” звезду

Од свих недавно пронађених звезда, две су својеврсни рекордери – звезда Ј1235 креће брзином од 1.694 километра у секунди; и Ј0927 са невероватних 2.285 километара у секунди.

Звезде које имају хипербрзине, које путују брзинама које превазилазе брзину кретања самог Млечног пута вероватно су резултат спектакуларних супернова типа "Ia" „стандардних свећа“, навели су у тиму који предводи астрофизичар Карм Ел-Бадри из Харвард-Смитонијан Центра за астрофизику.

Ново откриће је, кажу научници, омогућило нови начин прорачуна брзине којом се ове звезде рађају, и откривање броја супернове типа "Ia". Њихови налази су детаљно описани у раду достављеном часопису Open Journal of Astrophisic. „Значајна популација ових бегунаца мале масе још увек може да чека да буде откривена", пишу истраживачи.

Двоструке детонације

Сваки пут када звезда експлодира, дешава се јака сила детонације. Сматра се да су звезде са хипербрзином производ посебне врсте супернове која има већу детонацију него иначе, што је познато као динамичка двострука детонација, или Д6, супернова.

У том случају, детонација која укључује хелијум иде корак даље: њен ударни талас покреће другу детонацију у језгру белог патуљка, стварајући колосалну експлозију.

Брзине ових звезда су огромне, и износе преко 1.000 километара у секунди. С обзиром на то да је брзина од 550 километара у секунди довољна да би се напустио Млечни пут, закључак је да су звезде хипербрзине предодређене за међугалактички простор.

Али, научници још не знају колико је таквих звезда, а и којом брзином се дешава процес који изазива њихове огромне брзине.

Ел-Бадри и његове колеге су анализирали податке из истраживања система „Гаја", текућег пројекта мапирања Млечног пута са највећом прецизношћу икада, укључујући правила кретања звезда док се крећу по галаксији.

Пронашли су четири раније непознате звезде хипербрзине са Д6 пореклом, што не звучи много, али у комбинацији са 10 претходно идентификованих звезда које су прешле у супернову, омогућава много прецизније анализе и резултате истраживања.

Такође, наша галаксија би требало да има неколико брзих звезда које долазе из других галаксија.

Постоје брзе звезде Млечног пута, али њихов контекст је мало другачији. Звезде које круже око супермасивне црне рупе у центру галаксије могу достићи невероватне брзине; највећа иде и до запањујућих 24.000 километара у секунди.

Међутим, оне су гравитационо везане у својим орбитама, и неће ускоро напустити галаксију, осим ако се не појави интеракција трећег тела које може да их покрене.

Раније, најбржа позната звезда, била је бинарни Д6 бели патуљак са брзином од око 2.200 километара у секунди.

„Можда постоје још брже звезде. Намерни смо да их пронађемо, а оно што нам ново откриће даје је значајан број нових података за откривање где се налазе и како их лакше пронаћи“, најављују научници.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару