Читај ми!

Таурин, уобичајени састојак енергетских пића, може да успори процес старења, утврдили научници

Након што су студије на животињама показале да суплементација таурином, супстанцом која се додаје многим енергетским напицима, може да успори процес старења и побољша опште здравље организма, научници предлажу велико клиничко испитивање на људима.

Таурин, уобичајени састојак енергетских пића, може да успори процес старења, утврдили научници Таурин, уобичајени састојак енергетских пића, може да успори процес старења, утврдили научници

Истраживачи су открили да нивои микронутријената таурина значајно опадају с годинама, али да је суплементација и подизање његовог нивоа као у млађем узрасту, побољшало здравље мишева и мајмуна, па чак и продужило животни век мишева.

Нејасно је да ли би и људи имали користи на исти начин – или да ли би тако велике дозе биле безбедне – али научници верују да су докази довољно јаки да оправдају испитивање великих размера, посебно имајући у виду да се таурин природно јавља у нашем организму и да се већ користи као додатак у мањим дозама.

„Количине таурина опадају с годинама, а надокнађивање овог мањка чини да животиње живе дуже и здравије“, наводи др Виџај Јадав, који је водио истраживање на Универзитету Колумбија у Њујорку. „На крају крајева, ови налази би требало да буду релевантни за људе."

Професор Хенинг Вакерхејг, физиолог и молекуларни биолог у тиму на Техничком универзитету у Минхену, каже да би клиничко испитивање требало да утврди како људи реагују на свакодневну суплементацију таурином у поређењу са онима који ће добијати плацебо супстанцу. „Вероватно неће бити могуће да утврдимо да ли ће живети дуже, али бар можемо да проверимо да ли дуже живе здравије, а то је, наравно, циљ медицине.“

Тим др Јадава је 2012. године почео истраживање таурина као потенцијалног покретача процеса старења када је анализа крвних једињења открила да нивои ове аминокиселине драматично опадају са годинама код мишева, мајмуна и људи. Открили су да до 60. године, ниво таурина код типичне особе пада на једну трећину у поређењу са нивоима код петогодишњака.

Ово откриће је подстакло научнике да тестира утицај додатног таурина на мишевима средњих година. „Шта год да смо проверавали, мишеви којима је додаван таурин били су здравији и изгледали су млађе од мишева из контролне групе“, истиче др Јадав, напомињући да су имали гушће кости, јаче мишиће, боље памћење и виталнији имуни систем. „Таурин је учинио да животиње живе здравије и дуже, утичући на све главне карактеристике старења.“

Осим побољшања здравља, мишеви на таурину живели су дуже – у просеку додатних 10 одсто мужјаци и 12 женке, што је износило додатна три до четири месеца, што је еквивалент седам или осам људских година. Упоредива доза за људе била би три до шест грама дневно.
Научници су затим испитали да ли је увећавање нивоа таурина користило животињама које су биолошки много ближе људима.

Шестомесечно испитивање на средовечним макакима показало је да дневна пилула таурина поправља стање здравља тако што спречава повећање телесне тежине, снижава глукозу у крви и побољшава густину костију и имуни систем.

Други докази указују да суплементација таурина може имати одређени ефекат и на људе. Јадав и његов тим анализирали су медицинске податке од 12.000 Европљана старих 60 и више година. Они са вишим нивоима таурина били су мање гојазни, међу њима је било мање оболелих од дијабетеса типа два и високог крвног притиска, као и мање упалних процеса. Утврђено је и да интензивне вежбе на тренажном бициклу подижу нивое таурина, навели су истраживачи у студији објављеној у часопису Сајенс.

Без великог испитивања које би показало безбедност или било какве предности суплемената таурина, научници не препоручују људима да повећају унос путем таблета, енергетских напитака или промена у исхрани. Таурин се природно производи у телу и налази се у месу и шкољкама, али најздравије дијете су углавном биљне. Нека енергетска пића садрже таурин, али научници упозоравају да садрже и друге супстанце које можда нису безбедне за конзумирање у великим количинама.

Оно што нам је сада заиста потребно је клиничка студија на људима“, наглашава професор Вакерхејг.

У пропратном чланку, професори Џозем Макгон и Џозеф Бауер са Универзитета у Пенсилванији се слажу са предлозима својих колега. Додавање таурина у млечној формули за бебе и енергетским пићима изазвао је неколико безбедносних забринутости, али додају да потенцијалне ризике и даље треба размотрити с обзиром на недостатак дугорочних испитивања на људима. „Као и свакој интервенцији, суплементацији таурина са циљем побољшања људског здравља и дуговечности треба приступити са опрезом.“

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару