Читај ми!

Магнетни воз, егзотичне животиње, дронови... Фестивал науке и завидног садржаја

Како функционише магнетни воз, како се управља дроном, а како пружа прва помоћ повређенима, само су део онога што ће организатори бесплатно понудити посетиоцима шеснаестог Фестивала науке у хали 4 Београдског сајма. После трогодишње паузе због корона епидемије, Фестивал науке враћа се на Београдски сајам са 1.300 учесника из 52 научне и образовне установе широм Србије.

Већ на улазу, редови малишана који су дошли организовано из целе земље да виде више од стотину научних занимљивости. Један од експеримената показује како функционише магнетни воз, који у Кини достиже брзину од 460 километара на час.

„Линија магнетног поља која ствара поље продире кроз наш полупроводник, у коме нема никаквог магнетног поља, и оно му омогућава да лебди изнад траке на константној висини”, објашњава Борис Величковић, студент Електротехничког факултета у Београду.

Министарство унутрашњих послова припремило је презентацију посебних мера безбедности.

„Деци овде показујемо како треба да се понашају на контрадиверзионом пункту било да су на аеродрому или неком штићеном објекту, предмете који нису дозвољени и показујемо им како се врши контрола њих самих и пртљага који носе са собом”, каже Данијел Балаћ из Јединице за обезбеђење МУП-а Србије.

Од екологије и рециклаже до егзотичних животиња, основцима је представљено преко стотину експеримената, предавања и прилике да науче и доживе нешто ново.

„Највише ми се свидело на сајму они дронови што као има термин да се закаже и онда их возиш и свашта лепих ствари је било”, каже Новак Новаковић из ОШ „Драгомир Марковић“ из Крушевца.

„Занимљива ми је она као хитна помоћ што је била онда учимо како треба да спасимо неког и тако”, додаје Софија Исаиловић из ОШ 1.300 каплара из Београда.

„Стварно је прелепо овде и стварно све ми се свиђа”, под утиском је Ана Барјактаревић из Велике Плане.

„Вожња са дроном то ми се јако свидело, и мерење откуцаја срца и јако ми се свиђа овај сајам”, каже Андрија Зорић из Накова код Кикинде.

Поводом немилих догађаја у школи Владислав Рибникар и у Младеновцу, организоване су и психолошке радионице за заинтересоване. Са Мрежом за психолошку подршку припремљен је низ активности којима деца могу да се оснаже, осете емпатију и пруже подршку страдалим вршњацима.

„За оне малишане који желе да се директно поздраве и опросте од својих вршњака, ту је и наша башта сећања. Дете може да изабере семе, засади цвет, остави своје име...”, изјавила је Зорана Минчић пи-ар Фестивала науке.

Циљ фестивала је да деци пружи подршку кроз промоцију и популаризацију науке и научног начина размишљања, а врата сајма биће отворена наредна три дана од 10 до 18 часова.

субота, 29. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару