Читај ми!

Спектакуларно откриће испод велике гробнице Озириса – тунел од 1.305 метара води до гробнице Клеопатре?

Испод храма у древном граду Тапосирис Магна на обали Египта, стручњаци су открили огроман тунел дужине 1.305 метара, за који кажу да је „геометријско чудо“, чији дизајн вуче инспирацију од грчких грађевина. Археолози тврде да би могао да их одведе до Клеопгробнице Клеопатре.

Током ископавања и истраживања храма, Катлин Мартинез са Универзитета Санто Доминго из Доминиканске Републике заједно са колегама открила је прошле године структуру 13 метара испод површине.

Са два метра високом таваницом тунел се протеже невероватних 1.305 метара и прокопан је кроз чист пешчар.

Дизајн тунела, према наводима египатског министарства за туризам и антиквитете је изузетно сличан 1.036 метара дугачком Еупалиносовом тунелу на грчком острву Самос, који је саграђен у шестом веку пре нове ере и служио је као аквадукт.

Еупалиносов тунел се често назива бисером инжењерства, јер је био без преседана у дизајну и градњи тог времена. Иако тунел у Тапосирис Магни можда није без премца, труд уложен у његово осмишљавање и градњу једнако је импресиван.

Делови тунела испод Тапосирис Магне су под водом, а његова тачна функција је и даље непозната.

Мартинезова, која у откопавању и истраживању древног града учествује још од 2004. године у потрази за изгубљеном гробницом Клеопатре Седме, верује да би тунел могао да је одведе до ње. Претходна ископавања изнедрила су неке трагове који су везани за познату фараонку и последњу у низу династије Птоломејида.

Тапосирис Магну је основао око 280. године пре нове ере Птоломеј Други, син једног од најбољих генерала Александра Великог и оснивача династије – Птоломеја Првог Сотера.

Град је, у ствари, огроман храм посвећен Озирису [староегипатски бог подземља] и његовој краљици Изиди, а Тапосирис Магна у преводу значи „велика гробница Озириса“. Добро је познато да је Клеопатра гајила изузетно поштовање и култ обожавања Озириса.

Широм тунела откривени су многи предмети и новчићи са ликовима Клеопатре и Александра Великог. У храму се налазе бројне мање гробнице у грчко-римском стилу, а археолози верују да би Клеопатра и Маркo Антоније могли такође да буду у покопани ту.

Упркос томе што истраживачи нису сигурни да би тунел могао да их одведе до гробница, следећа фаза испитивања биће фокусирана на обалу Средоземног мора. Између 320. године пре нове ере и 1303. године нове ере десио се велики број земљотреса у том подручју због чега се део храма и тунела урушио.

недеља, 07. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару