Читај ми!

Средњошколци ће се укључити у лов на супербактерије – минијатурне водочуваре

Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство покренуо је пројекат „Минијатурни водочувари“, намењеном средњошколцима у целој Србији, заинтересованим за науку, посебно за изучавање бактерија. Они ће у првом полугодишту, према инструкцијама научника и уз помоћ својих наставника, научити да гаје и издвајају бактерије, које ће затим слати на генетичку анализу.

Супербактерије је термин који се користи за лоше бактерије које су стекле резистенцију на готово све познате антибиотике и оне задају велике муке лекарима у лечењу пацијената, објашњава гошћа Јутарњег програма, Тамара Бабић, молекуларни биолог.

„Међутим, има супербактерија које имају супермоћ да фактички једу детерџент, а на тај начин га отклањају из отпадних вода и пречишћавају воду на тај начин. То је нарочито значајно јер данашња технологија прераде отпадних вода не подразумева отклањање детерџената“, додаје Бабићева.

Детерџенти када доспеју у воду утичу на екосистем и утичу на здравље риба које ми после једемо, и утичу на наш ендокрини систем. Зато би те супербактерије требало да обезбеде додатни вид пречишћавања вода.

Средњошколци који се укључе у пројекат „Минијатурни водочувари“, под надзором родитеља, узорковаће воду из својих кухињских одвода користећи јефтин материјал доступан у домаћинствима. Затим, под надзором наставника, култивисаће бактерије из својих узорака воде на медијуму са високом концентрацијом детерџента како би одабрали бактерије које могу да разграђују ове хемикалије.

Наставници ће изабрати неколико узорака који ће представљати њихову школу, а координатор пројекта ће организовати њихову испоруку у лабораторију. У другом полугодишту, ученици ће заједно са наставницима учествовати у онлајн радионици која ће демонстрирати и објаснити како се врше лабораторијска обрада и молекуларна анализа узорака.

„Добра страна тог онлајн окупљања је то што ће моћи да се прикључе и школе које нису слале узорке“, напомиње гошћа Јутарњег програма.

За учешће у пројекту могу да се пријаве све средње школе у Србији на мејл vodocuvari@imgge.bg.ac.rs, а све информације о пројекту се могу наћи на страници Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство. Пријаве трају до 22. септембра, тако да има довољно времена да се заинтересовани пријаве.

„Генерално, истраживања бактерија су данас доста актуелна. Пре неколико деценија се потенцирало на томе да су бактерије само лоше, међутим сада знамо колико су бактерије и добре, као на пример пробиотици које пијемо за регулацију варења. Тако и ове бактерије фактички пречишћавајући воду утичу на очување животне средине, што је свакако веома актуелна тема данас“, закључује Тамара Бабић, молекуларни биолог са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи