Читај ми!

Да ли ће се до 2080. године градови просторно померити

Главни изазов у будућности лежи у променама глобалних климатских прогноза. Климатско-аналогно мапирање подразумева очекивану климу на некој локацији. Климатске промене обично меримо порастом температура, а научници истичу да постоји још један начин - просторно померање.

У студији објављеној 2019. године, истраживачи су открили да ће градови у Северној Америци до 2080. године изгледати као да су око 800 километара даље од места где се тренутно налазе, а све због драстичних промена које се дешавају у погледу климе.

Резултати студије су добијени на основу пројекција за 540 урбаних подручја широм САД и Канаде под претпоставком да емисија угљеника остане на тренутном, уобичајеном нивоу.

Али ово путовање градова од 800 километра није само насумични скок града у било ком правцу. Сва померања оријентисана су ка југу, нарочито у Северној Америци, где градови постају топлији и влажнији.

Како наводи коаутор студије, Мек Фицпатрик, из Центра за науку о животној средини Универзитета Мериленд, „климатске аналогије", које се налазе на интерактивној мапи, могу да пруже „повезану процену климатских промена засновану на локацији“.

Вашингтон ће све више личити на мочварни Мисисипи, Њујорк ће све више подсећати на северни Арканзас, а клима Хјустона биће као у Мексику.

„Можемо да користимо ову технику да преведемо будућу прогнозу у нешто што можемо боље концептуализовати и повезати са сопственим искуствима", објаснио је Фицпатрик.

Према тренутној стопи емисије угљеника, многе промене за које се зна да се дешавају не могу се лако замислити, према поменутим подацима.

У студији, истраживачи су открили да многа места у Северној Америци данас заправо немају постојеће климатске аналоге; њихово пројектовано будуће време је дистопија са којом се раније нисмо сретали.

„За многа урбана подручја пронашли смо значајне разлике између будуће климе и најбољег савременог климатског аналога“, објаснили су аутори у својој студији, „подвлачећи да би до 2080. године многи градови могли добити нову климу без модерног еквивалента у домену проучавања“.

У суштини, ако не урадимо нешто по том питању сада, градови Северне Америке и градови широм света, постаће претопла места у којима нећемо желети да боравимо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи