Читај ми!

„Тиха светлост“ - како симболизмом доказати стање душе

„Јасном фигурацијом и суптилним симболичким садржајем наговештено је стање ума, срца и душе као покретачких снага“, каже Ивана Радовановић за циклус својих слика „Тиха светлост“, које ће од вечерас бити представљене на изложби.

Ивана Радовановић магистрирала је зидно сликарство на Факултет примењених уметности, у класи професора Мирослава Лазовића.

Од 17. до 27. фебруара, публика ће њене слике имати прилике да види у Ателиер ДивАрт галерији. Оно што највише привлачи пажњу јесу симболи који крију дубљу филозофију - превирање уметности, науке и вере. А у средишту свега је човек - рањив, искрен, онакав какав јесте у бити, несавршен.

„Одувек сам неговала фигурацију и самим тим сам хтела да поставим човека у средиште моје уметности. Желела сам да се бавим човеком као боголиким бићем. Свуда око нас је завладала атмосфера апсурда где је човек огољен до најнижих функција, руководећи се конзумеристичким настројењима“, каже Ивана.

По њеном мишљењу, данашњи уметници апсурда чак нису далеко од те истине да смо потпуно изгубили своје средиште.

„Kроз своја дела желим да са човеком повежем нит наде, светлоносни пламичак који руководи човеком и сабира његове унутрашње, духовне и моралне силе. Пламичак који га води кроз егзистенцију и управља његовим животом тако да човек има смисао“, каже она.

Kада користи уље на платну, фокусира се на идеје и на сублимацију читавог спектра емотивних доживљаја, психолошких портрета који могу пренети неко емотивно стање или реакцију коју могу да изазову код посматрача.

„Служим се симболима на неку кротост душе и унутарњи свет. Ту тачку додира између човека и духовног. Скоро сам урадила даску за икону као симбол стапања човековог лика са духовним анђелом. Највише као симбол волим да користим очи које говоре. У њима тачно можемо сагледати дубину душе, анализирати унутрашње стање и тако пренети тишину на посматрача“, каже Ивана.

Назив изложбе „Тиха светлост“ дат је по истоименој слици девојке која лежи поред иконе.

„Понирала сам у њену душу и бавила се проблемом осетљивости данашњег човека. Kако поново изградити целокупну личност којој су пољуљани темељи и грабити напред са самопоуздањем и чврстим ослонцем, надом“, закључује Ивана.

На сликама „Сусрет“ и „Предзнак“ девојка на портрету носи управо ту чврстину и одлучност, а голубови, поред тога што су генерално симбол мира, дочаравају безазленост. 

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи