Читај ми!

И диносауруси су пре 150 милиона година кашљали, кијали и имали грозницу

Научници су у својим истраживањима фосила утврдили да су респираторне инфекције имали и диносауруси, мјош пре 150 милиона година. Фосил „Доли“ на коме су рађена истраживања имао је све те симптоме.

Да респираторне инфекције нису модерне здравствене појаве, истакли су истраживачи, који су нашли доказ, проучавајући диносаурусе.

Палеонтолози су то открили на фосилизованим костима diplodocidа,  биљоједа који су у периоду Јуре шетали земљом.

Доктор Кери Вудраф, директор палеонтологије у Музеју "Great Plains Dinosaur" у Монтани, на фосилним остацима диносауруса „Доли", који је откривен пре више од 30 година, нашао је необичне доказе респираторних инфекција.

„Погледао сам много пршљенова сауропода и видео сам неке чудне ствари, али никада ништа попут ових структура", рекао је Вудраф. Запањен оним што је открио, Вудраф је на друштвеним мрежама позвао све који би могли да помогну истраживању својим знањем.

Одговор је био скоро тренутан. Бројни научници - који су се придружили истраживању - рекли су да коштане израслине личе на избочине које могу бити узроковане респираторним инфекцијама код модерних птица.

Детаљни резултати скенера вратних костију поткрепили су сумњу. Необичне промене на ваздушним деловима вратних костију на респираторном систему диносауруса, указује на промене настале као одговор на инфекције респираторних система.

"Диносауруси, укључујући џиновске сауроподе, дисали су системом ваздуха налик птичијем, где ваздух пролази кроз плућа, и системе ваздушних врећица који су продрли у окосницу. Ново откриће показује оштећења на једном од пршљенова кичме, које се виде код птица које су имале упалу ваздушних врећица. Птице са оваквим упалам за последицу имају натечен врат, општу летаргију, кашаљ", истаклао је Мајкл Бентон, професор за кучмењаке на Универзитету у Бристолу.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи