Читај ми!

Преминуо Лик Монтањер, вирусолог који је открио ХИВ

Један од добитника Нобелове награде за откриће вируса који изазива сиду Лик Монтањер преминуо је у 90. години у предграђу Париза.

Доктор Монтањер се у последње време удаљио од колега а током пандемије коронавируса, иступао је са ставом против вакцинације, преноси Њујорк тајмс.

Откриће ХИВ-а почело је у Паризу 3. јануара 1983. То је био дан када је Монтањер, који је руководио Одељењем за вирусну онкологију на Институту Пастер, добио део лимфног чвора који је уклоњен из 33-годишњег мушкарца оболелог од сиде.

Др Вили Розенбаум, пацијентов лекар, желео је да узорак прегледа др Монтањер, а у том тренутку за сиду се није знао тачан узрок, није било дијагностичких тестова и ефикасних третмана. Многи лекари су, међутим, сумњали да је болест изазвана ретровирусом, врстом која се увлачи у ДНК ћелије домаћина и преузима контролу.

Из овог узорка тим Монтањера је уочио кривца -  ретровирус који никада раније није виђен. Назвали су га Л.А.В., за вирус повезан са лимфаденопатијом.

Научници су потом, укључујући др Франсоаз Баре-Синус, која је касније поделила Нобелову награду са Монтањером, објавили су своје значајно откриће у издању часописа Сајенс од 20. маја 1983. године, закључивши да су неопходна даља истраживања да би се доказало да Л.А.В. изазива сиду.

Следеће године, лабораторија коју је водио амерички истраживач др Роберт Гало, из Националног института за здравље, објавила је четири чланка у једном броју истог научног часописа који потврђују везу између ретровируса и сиде. Др Гало је вирус назвао Х.Т.Л.В.-III. Дошло је до почетне забуне око тога да ли је тим Монтањера или Галоа пронашла исти вирус или два различита.

Откривено је да два узорка потичу од истог пацијента, а оно што је некада било другарство између та два водећа научника експлодирало је у глобалну јавну свађу, преливши се из научних кругова и у штампу. Аргументи око правог открића и права на патент запрепастили су јавност.

Др Монтањер је тужио др Галоа због коришћења његовог открића за патент у САД. Тужба је решена ван суда, уз посредовање Јонаса Салка, који је годинама раније био умешан у сличну битку са Албертом Сабином око вакцине против дечије парализе.

И др Монтањер и др Гало су поделили многе престижне награде, међу њима и награду за медицинска истраживања Алберта Ласкера 1986. године, која је одала почаст др Монтањеу за откривање вируса и др Галоу што га је повезао са сидом. Исте године, вирус је званично добио једно име Х.И.В.

Године 2002, чинило се да су два научника решила своје ривалство, барем привремено, када су објавили да ће заједно радити на развоју вакцине против сиде. Затим је уследила најава Нобелове награде за медицину или физиологију 2008.

Нобелов комитет је доделио по четвртину награде заједно др Монтањеру и докторки Баре-Сино. Друга половина додељена је др Харалду цур Хаузену из Немачке „за његово откриће хуманих папилома вируса који изазивају рак грлића материце.".

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи