Читај ми!

Свемирски програм Србије, од приватне иницијативе до државног пројекта

Србија, захваљујући Комитету за развој свемирског програма из Новог Сада, већ десет година развија тзв. свемирски програм и шаље, у сарадњи са иностраним партнерима, сателите у свемир. Председник Управног одбора Комитета, Душан Радосављевић, за Магазин на Првом програму Радио Београда наводи да се стручњаци које окупљају баве свемирским инжењерингом, пре свега развојем људских капацитета у овој области.

Председник управног одбора Комитета за развој свемирског програма, Душан Радосављевић, објашњава да се ради на основу стратегије која је дефинисана пре десетак година, у сарадњи са стручњацима из Јапана и Русије, а која је намењена земљама у транзицији. 

„Наши чланови су најразличитијих профила – од пилота, војних и цивилних, преко астронома и радиоаматера, до лекара и свемирских адвоката. И то не само из наше земље већ и из света“, наводи Радосављевић.

Новосадски Комитет за развој свемирског програма  учествује у пројекту „75 сателита“ којим Индија ове године обележава 75 година независности. Један сателит ће ускоро полетети из ове велике земље, носећи симболично и српску тробојку. У част добре сарадње Индијци су направили почасне маркице са српском и индијском заставом. 

Душан Радосављевић објашњава да је сарадња Комитета са Индијом дошла до нивоа стратешког партнерства. Све је почело 2019. године када су у Србији организовали међународно такмичење симулација малих сателита и ракета. Из Индије је тада дошло пет тимова са стручњацима из њихове свемирске агенције. 

„Понудили су стратешко партнерство и тада смо почели да развијамо различите програме укључујући и сателите. Да прецизирам, сателити са 'српским пасошем' нису послати у свемир, али јесу сателити наше организације. Значи, Србија као држава нема ни један сателит, али имамо српски сателит“, објаснио је Радосављевић.

Како је навео, Комитет је спреман да помогне како би се испунили услови за лансирање сателита који би носио обележје Србије, али за то треба да се испуне неки услови који се највише односе на координацију фреквенција, што је у надлежности РАТЕЛ.

„Било је иницијалних разговора са министарством за иновације, али нас је зауставила пандемијска криза. У овом моменту сав наш рад се своди на личну иницијативу и сарадњу са иностранством. Ми десет година радимо и ћутимо. Функционишемо као једна мала свемирска агенција. У свету има много примера да су сличне невладине организације прешле у државни сектор. Нешто слично ће се десити и код нас, пре или касније. Ми смо пружили руку, чекамо реакцију државе“, напомиње Душан Радосављевић.

Уверен је да Србија има огромну шансу да се добро позиционира у тзв. свемирском програму захваљујући врло развијеном ИТ сектору. 

„Интересовање младих је огромно, али то је истовремено и добра и лоша вест, јер ће велики део њих отићи из земље. Ми смо овај програм покренули између осталог и због жеље да задржимо стручњаке у земљи. Не заборавите, свемирски инжењеринг не постоји, он је спој електронике, електротехнике, мехатронике, телекомуникацја, ракетне технике, свемирског права, ИТ сектора. Тек кад све ове елементе ставите у космичко окружење – појачану радијацију, температурне разлике, вакуум ... – тек тада добијате свемирски инжењеринг и тада долазе нове идеје и резултати“, истиче Радосављевић.

Указује на проблем са којим се сучава цео свет, да млади не желе да студирају тзв. СТЕМ факултете (наука, технологија, електротехника, математика) због застарелих програма. Ни у Србији и једна установа нема акредитован програм који би одговорио на савремене научне изазове, навео је Радосављевић.

Комитет за развој свемирског програма има уговоре са основним и средњим школама где кроз ваннаставне активности, секције и бројна такмичења обучава огроман број врло заинтересованих младих људи. 

„Поставља се међутим питање шта ће они да студирају. Ми смо припремили приручнике, публикације, имамо и патент. На основу разговора са деканима појединих факултета видим да има спремности да се унапреде студијски програми. Али држава, превасходно Министарство просвете, треба да учини тај одлучујући корак и да подржи овај програм. Морамо променити статус наше државе из 'only user' ( само корисник) у 'developer' (онај који развија). Ако то не урадимо стално ћемо бити зависници и стално ћемо плаћати неком другом. Имамо заинтересоване младе људе, будуће студенте. Недостаје само један мали искорак који треба да направи држава“, закључио је Душан Радосављевић, председник Комитета за развој свемирског програма.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи