Читај ми!

Нова година ће бити боља од претходне – јер ћемо ми бити бољи

Празници су време када најчешће правимо животне билансе и рекапитулације – шта смо урадили, шта смо могли, колико смо постигли. Иза свега тога стоје кључна питања: да ли смо проживели срећан и добар период са својима, и колико смо имали времена за себе. Многи су имали тешке тренутке, било да је реч о раскидима, губитку драгих бића, било болестима.

Још су стари народи имали учитеље који су знали да појединцу укажу на пут који би му доносио пуноћу живљења. Тако је било и на Истоку и на Западу.

Најчешће су ту привилегију имали владари. Од античке Грчке имамо различите филозофске школе које су, свака на свој начин, откривале смисао и суштину живота.

Пре двадесетак година у модерном свету појавили су се људи који се баве „лајфкоучингом". Изузетно су популарни у свету, али наука неретко указује на то да та дисциплина није потпуна, те да има и добре и лоше стране.

Влада Неговановић је лајфкоуч (животни тренер), који остварује изузетне успехе у раду са спортистима, али на својим предавањима окупља и велики број људи којима су потребни савети за свакодневни живот. То је позив који воли и са радошћу ради. Родом је из Горње Трешњевице. Као дете се са родитељима преселио у Аранђеловац. Са тридесет година упутио се пут Аустрије, потом отишао у Лос Анђелес, а данас живи и ради у Бечу.

Написао је две књиге у којима даје упутства за бољи и потпунији живот.

Када сте кренули из Србије ка Аустрији, да ли сте имали визију тог животног пута?

 - Пре 30 година, када сам кренуо из мог Аранђеловца ка Бечу, имао сам визију о бољем животу, радозналост, и 100 марака у џепу; био сам без контаката и нисам знао стране језике. Не можемо у животу имати све перфектно, довољно је да знамо правац, а онда - корак по корак. Ако верујете у себе и учите у ходу, живите живот пун узбуђења, у коме вас чекају многа остварења.
  
Без енергије коју носимо у себи тешко ћемо постићи оно што желимо. Како ту енергију или вољу „подићи"? Може ли се она надограђивати?

-  Енергија је све. Наше окружење, универзум, и ми сами смо енергија. Са мало енергије станете на пола пута, започети посао не довршите, и многе шансе пропустите. Свако од нас може имати вишу и бољу енергију. То је ствар одлуке. Онај ко је свестан снаге позитивне енергије - ради на њој, а они други живе у свом незнању и препуштају све случајностима. Надградња енергије је данас битнија него икад пре. Много је више стреса него ранијих година и људи са Запада схватају да новац и материјална добра нису довољни за срећу. Окрећу се раду на сопственом балансу, где позитивна енергија, добра животна филозофија и стил живљења постају кључеви за остварење среће.

Сходно томе, као лајфкоуч имам само један задатак: да те озрачим позитивном енергијом и научим да живиш уравнотежен и испуњен живот. Стога се често дешава да ме веома успешни људи позивају телефоном тражећи допуну позитивне енергије, јер се осећају празни. А наука потврђује да се енергија може преносити преко телефона и да свака реч вибрира и носи одређену фреквенцију, што прави огромну разлику у односу на читање информација на интернету.

Које су методе према вашем мишљењу најбоље? Да ли се поруке које дајете спортистима разликују од оних које упућујете људима за свакодневни живот? 

- Најбоље методе за животни раст су оне које су разумљиве и једноставне. Данас није суштина у информацијама, већ у њиховој примени. Људи су различити и за свакога од њих треба наћи прави начин и меру. Као што у природи не можеш да стављаш семе било где, тако је и код људи. Права порука је само она која се прими и заживи у човеку. Добар лајфкоуч мора да буде довољно мудар - искусан да зна шта коме треба. Спортисти у мени виде војсковођу-ратника, пословни људи виде пословно успешног човека, док ме сви други виде као животног филозофа.

Кажете да свако од нас има своју фреквенцију којом исијава. Постоје мишљења да би требало да сами подигнемо своју енергију на више нивое како би се наше жеље и стремљења остварили. Замерке на том пољу стижу од филозофа, социолога, психолога. У томе се види појединац, али не и друштвене околности у којима живимо. Како ви на то гледате?

- Како мислимо, тако вибрирамо. Ако су мисли добре, вибрирамо добро и имамо високу фреквенцију. Ако смо стално забринути и несигурни, онда смо на ниској фреквенцији.
Као кад бирамо жељену радио-станицу или позивамо неку особу телефоном - морамо одабрати праву фреквенцију или у противном нема сигнала. На исти начин функционише и човек. Колико пута смо били у друштву неке особе и након разговара се осећали сјајно, док је било момената када смо се поред неких других осећали тотално празно. Разлог лежи у различитим фреквенцијама које дају или узимају енергију.
Наши циљеви и жеље су увек на високој фреквенцији, али ако ми вибрирамо ниско, никад их нећемо остварити.

Лајфкоучинг је суштинска потреба модерног времена. У њему има и филозофије и интуиције, а пре свега уметности. Вештина балансирања у свим животним ситуацијама је повезана са садашњим временом. Лајфкоуч мора да буде једноставан да би био разумљив и прихватљив за сваког човека ове планете.

Проблеми и оспоравања настају када човек не влада материјом, а ни собом, па су онда други криви или мање вредни. Имао сам прилике да разговарам и са филозофима и са психолозима. И једни и други су ме питали где сам студирао филозофију, односно психологију. Један добар лајфкоуч треба да буде и добар филозоф и добар психолог; треба да буде интуитивно јак, и пре свега оптимистичан. Онај ко буди сунце у нама треба да носи титулу мајстора, без обзира на академско звање. Ту сумње нема.

Да ли методама којима на неки начин вежбамо мозак, управљајући својим мислима, можемо стићи тамо где желимо? Да ли тиме губимо оно што је есенцијално - а то је наша душа или наше ЈА?

- Нико није рођен са менталном и физичком снагом. Да бисмо остварили боље резултате и пре свега били срећни, потребан је тренинг. Ако немамо дисциплину и план шта треба тренирати, онда немамо ни континуитет. Свако од нас треба да тренира мозак сваки дан на различите начине. Не мислим само на учење и памћење разних информација, већ треба тренирати и машту и креативност. Живот је непредвидљив и потребна је велика флексибилност да би се дали прави одговори на животне изазове. Ја нисам исти човек као пре десет година и много сам срећан због тога. Сви се мењамо, али нажалост, не расту сви, а раст је тако битан за срећу.

Данашњи човек је често усамљен. Како ви гледате на то што и поред свега што свет пружа, осећамо усамљеност?

- Не постоји усамљеност за доброг и мудрог човека. Он никад није сам, јер свако жели да бар на тренутак буде поред њега. Савети и енергија мудраца су злата вредни. Ми данас имамо растући проблем усамљености у целом свету, јер површност и егоизам добијају на важности. Површан човек је увек незадовољан, а егоиста у својој похлепи остаје сам, јер нико му и не треба. Штета сто нас нико у школи није учио о важности поседовања животних вештина, јер корен самоће већ тада почиње. Ја бих у школе увео лајфкоучинг. Децу треба учити о концентрацији, лепом понашању, флексибилности, захвалности, мотивацији, позитивној животној филозофији, животним вештинама, о опасностима са интернета и социјалних мрежа, о важности тренинга ума и тела.

Да ли је позитивно размишљање довољно да у околностима у којима живимо остваримо себе и оно што желимо, било да је реч о љубави, породици, жељеном послу?

- Позитивно размишљање је добро ако имате добру животну филозофију и мудрост. Али у пракси позитивно размишљање није толико ефикасно, јер негативне људске навике доминирају. Потребно је са тренером или самостално мењати своје лоше навике, јер оне одређују наше понашање, а уједно и количину успеха коју можемо имати. Ми смо сви исти, само су нам навике различите. Буди самокритичан и ради на себи тамо где имаш слабост.

Свако од нас наилази животне препреке. Како их ви решавате и шта бисте поручили читаоцима за годину која нам долази ?

- Животне препреке су изазови који нас терају да извлачимо најбоље из себе. Оне нас обликују и на њих треба гледати позитивно. Свако ко је прошао кроз животне тешкоће данас је јак, а обрнут случај ми није познат. Ја сам захвалан за све што ми се дешавало у прошлости, и за добро и за лоше, јер да тако није било, не бих био данас то што јесам. И бол је саставни део живота, као и препреке. Загрли га и реци му хвала за сигнал и смернице јер ће можда управо тада пасти права победничка животна одлука.

Моја порука читаоцима за следећу годину гласи: нова година ће бити боља него претходна, јер ћемо ми бити бољи. Људи све више схватају да одговори за многе изазове у свету, али и у својој околини, леже у њима, уз велико поштовање свим другим институцијама. Претходне две године пандемије су биле доста поучне. Не можемо само слушати, читати и климати главом, већ морамо и неке сопствене вештине развити, на пример, логично размишљање и интуицију.
Само јак, оптимистичан и мудар човек може добро да поднесе све успоне и падове модерног времена. Будућа времена су препуна разноразних изазова, али ако смо спремни и пуцамо од ментално-физичке снаге, онда проблеми беже код неспремних и слабих.

Година 2022. је велика шанса за све индивидуалце ове планете.

Проблема је било, и биће их у спољном свету, али ако је наш унутрашњи свет паметан и леп, онда све постаје лакше и лепше у спољном свету. Ако је рецепт помогао мени, што не би и теби. Треба само добро да разумеш.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи