Читај ми!

Шест научних открића у 2021. години која су највише изненадила истраживаче

Древна ДНК из зуба милион година старог мамута, супермасивна црна рупа, најнижа измерена гравитација – нека су од открића у 2021. годину која су проширила и померила границе научног истраживања, али и наше маште, по избору портала „Сајенс њуз“.

Шест научних открића у 2021. години која су највише изненадила истраживаче Шест научних открића у 2021. години која су највише изненадила истраживаче

Најстарија супермасивна црна рупа

Пре више од 13 милијарди година, када је свемир био стар само 670 милиона година, рођена је ова црна рупа. Са масом од 1,6 милијарди Сунца, новооткривена супермасивна црна рупа Ј0313-1806 двоструко је тежа и 20 милиона година старија од претходног рекордера за најстарију познату црну рупу.

Ова древна супермасивна црна рупа је толико велика да је астрономе ставила пред дилему да ли су се прво формирале супермасивне црне рупе.

Најнижа измерена гравитација

Према Исаку Њутну и Алберту Ајнштајну, сваки објекат који има масу такође производи и гравитацију, чак и ако је једва приметна. Научници су сада измерили гравитацију златне кугле пречника два милиметра и тежине око 90 милиграма – најмањег објекта коме је икада измерена гравитациона сила.

Сићушна куглица је доказала да се гравитација понаша очекивано, чак и у случају веома мале масе. Истраживачи пак желе да испитају како се гравитација понаша на још нижој, квантној скали, где се могу применити другачија физичка правила.

Најстарија животиња која је имала палчеве

Птеросаурус стар 160 милиона година, који је добио надимак „Мајмундактил“, најранија је позната животиња која је имала палчеве.

Овај летећи рептил чији су фосилни остаци пронађени у североисточној Кини, званично је назван Кунпенгоптерус антиполикатус, вероватно је користио палчеве и покретљиве зглобове да се пење кроз крошње дрвећа како би се докопао плена, претпостављају научници.

Црна рупа која гута звезду

Научници су први пут успели да виде као црна рупа гута неутронску звезду, односно остатке мртве супергигантске звезде. Астрономи су овај догађај открили мерењем гравитационих таласа који су произашли из судара два објекта који су допрли до Земље.

Сви претходно идентификовани извори ових таласа у простор-времену састојали су се од судара два слична објекта, као што су две неутронске звезде или две црне рупе.

Најстарија пронађена животињска ДНК

Зуб сибирског мамута који је живео пре више од милион година побио је претходни рекорд најстарије животињске ДНК који је до сада откривен, а који је држао 700.000 година стар фосил коња.

Научници претпостављају да ово откриће представља временски максимум колико дуго ДНК може да опстане. Гени овог мамута наводе на закључак да је припадао некој до сада непознатој врсти.

Највећи проценат

Тајанствена група хоминида позната као Денисовци је давно изумрла, али не без трага. Аутохтоно племе Аита Магбукон на Филипинима у својој ДНК има око пет процената ДНК Денисоваца, открила је генетска анализа. То је највиши ниво денисовског порекла који је пронађен било где у свету.

Истраживачи ове резултате користе како би, заједно са генетским траговима из других група које носе денисовску ДНК, пратили кретање Денисоваца кроз југоисточну Азију, Папуу Нову Гвинеју и Аустралију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи