Читај ми!

Римска тврђава за Клаудијеву инвазију на Британију откривена код Амстердама

Утврђење у које је могло да стане неколико хиљада војника коришћено је за инвазију на Британију 43. године.

Велика римска тврђава, за коју се верује да је имала кључну улогу у успешној инвазији на Британију 43. године, откривена је на обали Холандије.

Римска легија са неколико хиљада прекаљених и добро опремљених војника била је стационирана у Велсену, око 30 километара удаљеном од Амстердама.

Др Арјен Бозман, археолог који стоји иза открића, каже да је Велсен, односно Флевум на латинском, био најсевернија тврђава царства, која је за циљ имала да обезбеди граничне пределе од германских племена, док су се легије спремале да се из Француске искрцају у јужну Енглеску.

Утврђени војни камп изгледа да је основао император Калигула (12.-41. године) као припрему за свој неуспели поход на Британију 40. године, али је утврђење наследио Клаудије који га је проширио и искористио за своју инвазију 43. године.

„Засигурно знамо да је Калигула био у Холандији јер смо нашли дрвена бурад за вино са жигом и утиснутим царевим иницијалима, што значи да потичу са царског двора. Калигула је овде дошао да изврши припреме за инвазију, да има неку врсту војног достигнућа као што је имао Јулије Цезар. Није успео, а убијен је 41. године“, објаснио је Бозман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи