Читај ми!

Како хормонске промене утичу на сан жена

Америчка Национална фондација за сан процењује да је ризик од проблема са спавањем (отежано успављивање, испрекидан сан и рано буђење) 40 одсто већи код жена него код мушкараца и да хормони имају велики утицај на то.

Иако узроци несанице могу бити разни – од психичких обољења, преко свакодневних стресних ситуација и емотивних траума, до лоших животних навика – Мери Џејн Минкин, гинеколог и професор на Одељењу за акушерство, гинекологију и репродуктивне науке на Универзитету Јејл, истиче да примери из праксе и студије указују на то да хормони вероватно имају значајну улогу кад су жене у питању. Међутим, проблем је далеко компликованији и не може се приписати само хормонима. Треба узети у обзир да жене обављају већину кућних послова, више се баве емотивним проблемима породице и трпе јаче степене анксиозности.

Када посматрате хормонско лучење током просечног менструалног циклуса, видећете да нивои естрогена и прогестерона стално варирају, при чему се велики пад естрогена јавља непосредно пре менструације, истиче професорка Минкин. „Многе жене ми говоре да дан или два пре менструације врло лоше спавају", истиче.

Многе труднице изјављују да блажено спавају, а то се, према Минкиновој, највероватније може повезати са високим нивоима естрогена и прогестерона који су природни током трудноће.

Повезаност несанице и менопаузе

Када жена уђе у перименопаузу, почиње да осећа веће осцилације хормона и производи мање естрогена и прогестерона током месеца, што може штетно утицати на њен сан. Минкинова и колеге сматрају да би тачну корелацију између несанице и тих хормонских промена требало детаљније истражити, посебно што сан могу реметити и сами валунзи, који су, опет, изазвани недостатком естрогена.

Истраживања која се баве спавањем и прате жене које примају терапију надокнађивања хормона указују на јаку везу између женских хормона и несанице, наводи професорка Минкин.

Терапија надокнађивања хормона често се прописује женама у менопаузи (и постменопаузи) како би им помогла да се лакше носе са нежељеним ефектима, као што су проблеми са спавањем. Неке врсте терапије надокнађивања хормона укључују само естроген, док друге комбинују естроген и прогестерон.

Иако жене у постменопаузи имају веома низак ниво естрогена и прогестерона, када се процес менопаузе заврши, често почињу боље да спавају. „Мислимо да неким женама може више да смета варирање хормона него сам ниво хормона", каже Минкинова.

Додаје да ако се жена у постменопаузи ипак бори са несаницом, за то би могао бити одговоран низак ниво хормона, па препоручује консултације са лекаром о терапији надокнађивања хормона.

Једна студија из 2008. године спроведена у Великој Британији над око 2.000 жена у постменопаузи открила је мала, али значајна побољшања сна након годину дана примене терапије надокнађивања хормона у односу на оне жене које су узимале плацебо.

Помоћ за добар сан

Хадине Џофи, професорка психијатрије и директорка Центра за здравље жена и родну биологију „Мери Хориган Конорс" на Универзитету Харвард, каже да хормонске флуктуације могу бити узрок несанице код неких жена, али да код других поремећаје сна могу изазвати анксиозност, бучне комшије или спавање с партнером који хрче.

Каже да док неке жене током трудноће добро спавају, многе друге пријављују страшну несаницу. Зато саветује – ако желите да откријете да ли код вас постоји веза између хормонских промена и несанице, пратите те промене.

„Испробајте апликацију за спавање или чак водите дневник спавања", предлаже професорка Џофи. „Ако пратите свој сан неколико месеци, можда ћете приметити образац, попут учесталог буђења усред ноћи непосредно пре менструације." Сматра да уочени образац може бити корисна информација за убудуће.

„Ако знате да два или три дана у месецу не спавате добро, потрудите се да тада спроводите најбољу могућу хигијену сна – избегавајте алкохол, а ако имате партнера са којим делите породичне обавезе, можете га замолити да устаје ноћу како би се побринуо за дете", саветује професорка Џофи.

Понекад и циљани третман тих дана може помоћи, додаје она. На пример, узимање неколико милиграма мелатонина пред спавање – хормона који наш мозак природно производи као одговор на мрак – може сигнализирати мозгу да је време за починак. Или, ако вам је прописан лек за спавање, то би могло бити време да га попијете, сугерише Џофијева.

Поштујте природни ритам

Иако то није увек могуће због посла или породичних обавеза, Кин Јуен, специјалиста за медикаментну терапију сна са Универзитета Станфорд, предлаже да пратите и поштујете сопствени биолошки ритам. Да бисте то постигли, морате да откријете када ваше тело природно ослобађа кортизол (хормон који производимо ујутро и који нам помаже да се пробудимо) и мелатонин (хормон који производимо ноћу како бисмо лакше заспали).

Уколико откријете када имате највише енергије – да ли сте раноранилица која се буди пуна енергије, или „ноћна птица" која се у девет сати још осећа тромо – можете боље одредити када ваше тело природно ослобађа ове хормоне. Ако дневни распоред прилагодите свом природном биоритму, можда ћете имати стабилнији сан и у периоду када ниво хормона варира, каже Јуенова.

Предности и мане контрацептивних пилула

Иако се терапија надокнађивања хормона не прописује пре менопаузе, професорке Минкин и Џофи кажу да ако је особа сигурна да је њена несаница повезана са хормонима – по могућности, ако је неко време водила дневник и испробала друге технике (које нису дале успеха) – могла би да се консултује са лекаром у вези са узимањем контрацептивних пилула. „Хормонска контрацепција може ублажити успоне и падове нивоа хормона који нису добри за мозак неких људи", мисли Џофијева.

Наравно, постоје нуспојаве за контрацептивна средства. Неке жене пријављују мучнине, главобоље и смањење либида, а у ретким случајевима долази и до крвних угрушака. Међутим, за многе које пате од несанице повезане с хормонима, користи ове терапије могу надмашити ризике.

Мери Џејн Минкин каже да и пацијенткињама у менопаузи, ако су иначе здраве, често прописује пилуле за контрацепцију. Те пилуле имају виши ниво хормона од традиционалне терапије надокнађивања, а ако их је жена користила у прошлости и није искусила нежељене ефекте, то је добар показатељ да ће јој користити и у менопаузи.

„Једини недостатак је што не можемо знати када ће се жени завршити менопауза јер ће јој пилуле вештачки створити циклус", каже Минкинова. „Дакле, да би знала да ли је изашла из менопаузе, мора престати са узимањем таблета."

Професорка Минкин и њене колеге сматрају да су потребна даља истраживања да би се потпуно разумело како успони и падови у нивоу женских хормона утичу на сан. Дневник спавања, праћење и апликације су моћни алати који помажу жени да схвати да ли код ње постоји веза између хормонских промена и несанице и могу јој помоћи и да се у складу с тим понаша, верују стручњаци.

 

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи