Читај ми!

Зашто је превенција бора важна већ у двадесетим годинама

Никада није касно, али ни прерано, када треба почети са негом коже, кажу дерматолози. Енглески појам „анти-ејџинг“ односи се на медицинске мере, као и на производе за негу, али истовремено и на истраживања о томе како да тело дуго одржимо здравим, а кожу дуго младом.

Kрајем двадесетих, кожа лица нагло крене да се опушта. Kолаген је чист протеин који наше тело производи до двадесет пете године живота у пуном капацитету.

Након тог периода његова производња почиње да опада за око 2% годишње. У случају да га не надокнађујете кроз исхрану, до педесете године ниво би могао да се смањи за 50%.

Неки стручњаци мисле да се након десет година виде резултати онога како сте се према кожи опходили у претходних десет година. И није у питању само естетски изглед, нега коже лица и коже уопште, значи здравље.

Глумица Слобода Мићаловић је на конференцији за новинаре, као амбасадорка Нивеа линије производа за лице, поделила своје тајне неге. Између осталог, најважнији савет добила је од шминкерке - да почне са негом коже већ у двадесетим.

Она увек скида шминку пред спавање, увек испоштује целу рутину са препаратима које користи, довољно се хидрира и мора имати довољно сати сна.

То је нешто што генерално стручњаци прерпоручују како би се очувао младалачки тен. Многе познате личности изјавиле су исто, антириде користе још од краја адолесцентског доба и рано су почеле да посећују козметичарку.

Закључује се да је превенција кључна у борби против бора, задржавању свежине лице, продужавању младалачког изгледа, али и да утиче на психолошко стање особе. Изглед је, у том смислу, битан.

Постоји реципрочна вредност између психолошког стања и нашег изгледа, тврде стручњаци. Kожа од средине двадесетих година такође почиње да губи и влажност. Од тридесете године најчешће се јављају први знаци старења коже - благе линије на челу и можда ситне боре око очију.

Тада је кожи потребно више неге. Ноћне креме треба да буду хранљивије и да садрже састојке који успоравају старење, као што су хијалуронска киселина и Q10.

У двадесетима, најважнија је влажност и заштита од сунца. Од тридесете године лојне жлезде постепено успоравају рад и већ јасније истичу прве боре и линије, те су потребне хранљивије креме за лице са антиоксидансима који штите кожу и витамин Ц.

У четрдесетим годинама кожа је слабије снабдевена хранљивим састојцима и спорије се регенерише. Тен делује уморно, боре се продубљују.

Kожа има потребе за негом и одговарају јој „анти-ејџ“ креме са хијалуронском киселином, које подстичу природне регенеративне процесе. Волумен зреле коже се видно смањује након педесете године, а од шездесете кожа губи густину и дебљину и почињу да се појављују старачке пеге.

У сваком добу је најважније користити крему која штити од негативног утицаја сунчања и УВ зрака. Оно на шта не можемо да утичемо је генетика, али можемо изабрати да сваки дан урадимо нешто мало, али корисно за нашу кожу. 

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи