Читај ми!

Велики успех ровера на Марсу, узет први узорак

Један од главних задатака Насиног ровера „Персевиренс“ је тражење доказа о постојању живота на Марсу у његовој прошлости. Неки од тих доказа се крију у стенама, механички истраживач сада је узео и први узорак.

„Персевиренс“ је тек почео да истражује околину кратера Језеро, у који је слетео пре неколико месеци. Научници на Земљи идентификовали су један камен величине повећег кофера из којег је ровер посебном бушилицом узео узорак.

Ровер је опремљен бројним инструментима који помажу стручњацима на Земљи да уоче и одређене стене и делове рељефа од посебне важности за мисију.

Узимање узорка већ је покушано 11. августа на другој стени, али без успеха.

„Успели смо да прикупимо први узорак и то је велико достигнуће. Радимо оно због чега смо стигли на Марс“, рекла је Џенифер Троспер, менаџерка пројекта у Насиној „Џет пропалжон лабораторији“.

Проћи ће још доста времена док узорци које „Персевиренс“ сакупи не стигну на Земљу. Уколико све прође како треба, ровер ће са теретом стићи на нашу планету 2031. године.

Наса је изабрала кратер Језеро за слетање „Персевиренса“, јер се из пређашњих истраживања сматра да је то подручје некада било под водом и на његовом месту се налази древна речна делта.

Кратер Језеро говори о некада влажној прошлости Марса. Пре више од 3,5 милијарде година, речни ток се излио у кратер и направио језеро.

Научници су утврдили да је вода у кратер са собом донела глину и минерале из околног подручја. Последично, живот на микробском нивоу могао је да се развије у Језеру, а проналазак тих трагова биће главни задатак ровера.

Кратер је назван по општини Језеро недалеко од Мркоњић Града, а назив је одабран зато што на бројним словенским језицима он описује природно удубљење или депресију испуњену водом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару