Читај ми!

Да ли ће на Студентском тргу бити гаража или музеј рећи ће археолози

Зна се да центар Београда лежи на богатим археолошким остацима. Крајем маја градски урбаниста је најавио да ће археолошка ископавања на Студентском тргу почети за месец и по дана, но почетак радова касни.

Археолошки институт је добио јавну набавку за обављање археолошких ископавања на Студентском тргу, али да би се кренуло са ископавањем, мора да се измести саобраћај, што се још увек није догодило, објашњава гост Београдске хронике, археолог др Стефан Поп Лазић.

„Независно од тога шта је у плану да се гради, потребно је у централним деловима ужег градског језгра радити археолошка ископавања на свим локалитетима. Сингидунум је очуван испод централног дела Београда и то је оно што се поуздано зна. Тако је и на Студентском тргу“, напомиње Поп Лазић.

Археолози очекују да ће у овом делу пронаћи остатке римског Сингидунума и када утврде тачне позиције зидова, улица и остатака архитектуре треба да се испланира њихова презентација.

„Није важно да ли ће ту бити гаража или музеј, битно је да Београђани и посетиоци Београда могу да виде оно што је старо 1800 година у центру Београда“, наводи археолог.

Градске власти ће по том питању консултовати археологе као и Градски и Републички завод за заштиту споменика културе.

Предвиђено је да истраживања трају шест месеци и обављаће се искључиво на простору коловоза како би се установило да ли је ту могуће изградити подземну гаражу.

„Ми генерално не оспоравамо изградњу гараже. Нама је једино битно да не буду угрожени остаци, то јест, да буду презентовани. Ми не улазимо у то да ли постоји неко грађевинско решење да се изгради гаража, а да остану на свом месту остаци римске архитектуре“, закључује др Стефан Поп Лазић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи