Читај ми!

Пола века једне добре школе

Завршетак школске године у Основној школи за заштиту вида „Драган Ковачевић“ вишеструко је важан. Сваки завршен разред је корак напред не само у образовању већ и у развоју и здрављу. Истовремено, та основна школа прославља и педесет година постојања и тим поводом су прошле недеље свечано открили спомен-бисту партизанском куриру Драгану Ковачевићу, који је погинуо на Сутјесци са стрицем Савом Ковачевићем.

Обележавању јубилеја присуствовали су председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић, државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек и подсекретар Секретаријата за образовање и социјалну заштиту Игор Раичевић.

Истакнут је важан друштвени задатак те школе и потврђена подршка за планиране пројекте како би се омогућили што квалитетнији услови за образовање ученика са инвалидитетом, као и услови рада просветних радника.

Школа „Драган Ковачевић“ је постала пример стручног, васпитног и образовног рада са слабовидим ученицима на Балкану. Првобитна идеја, пре педесет година, била је да то буде школа по мери детета са оштећеним видом.

Увођењем инклузије од 2009. године, школа постаје специјализована за образовање ученика са сметњама у развоју основношколског узраста и они данас уче по редовном плану и програму - наравно, сви који то могу, објаснила је Силвана Павловић, директорка школе и председница Заједнице школа за образовање ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом Републике Србије.

Када основци нису у стању да у потпуности прате редован програм, прави се посебан план и израђује индивидуални образовни програм који је у складу са могућностима детета. Циљ је да дете напредује и пређе на редован план.

„Три кључне речи за рад ове школе су: понос колектива и ученика школе, прилагођавање образовања деци са посебним потребама, и подршка општине, града и министарства“, рекла је државна секретарка Анамарија Вичек, дефектолог по струци, честитајући јубилеј ученицима и колективу Основне школе за заштиту вида „Драган Ковачевић“.

У тој школи се одвија интегративна настава и примењују индивидуални програми и планови развоја капацитета ученика са сметњама у развоју у току њиховог образовања. Добра организација, стручност, посвећеност и разумевање наставника, сарадња родитеља, и наравно, снага и истрајност ученика, дају очекиван резултат.

Основна школа „Драган Ковачевић“ образовала је и испратила бројне генерације које су успешно наставиле школовање.

Рад школе је базиран на бројним студијама, истраживањима и научним препорукама, психолошким техникама и дефектолошким подстицајима, али пре свега уз љубав, ред, стимулацију и дисциплину.

Наставу по националном плану и програму реализују васпитачи, дефектолози, учитељи, наставници предметне наставе, и психолог и социјални радник у својству стручних сарадника. Настава се одвија у одељењима од највише десет ученика, од првог до осмог разреда. Групе у васпитном боравку организоване су за оба циклуса образовања; индивидуалне активности се одвијају у складу са потребама деце.

„Свако дете је атипично на себи својствен начин. Да би се постигло максимално стимулисање развоја сваког детета, потребно је извршити детаљну процену у свим подручјима његовог развоја, на основу чега се израђује индивидуални план помоћи“, каже наша саговорница, Силвана Павловић.

Програм додатне подршке се реализује како за ученике саме школе тако и ван установе - за ученике укључене у редован систем школовања, као и децу узраста до пет година. Сам програм се реализује у више сегменaта. Прво се прилагођаваjу начин рада и услови у којима се изводи образовно-васпитни рад.

Посебно је важан рехабилитационо-корективни програм који обухвата визуелни тренинг и стимулацију, корекцију фине и глобалне моторике, музичку стимулацију, логопедски третман, корективну гимнастику и вежбе реедукације и психомоторике, сензомоторне интеграције.

Ученици се укључују у све активности и такмичења из свих предмета са децом других редовних школа Београда, а на крају осмог разреда полажу завршни испит и имају могућност уписа у све средње школе.

Током свог постојања школа је израсла у савремену образовно-васпитну установу отворену за ширу друштвену средину.

У том смеру учествовала је у више пројеката, остварила сарадњу са локалном самоуправом и локалном заједницом, Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством за рад и социјална питања, факултетима, невладиним организацијама, здравственим институцијама, спортским организацијама и привредним субјектима, објашњава наша саговорница.

Полазећи од традиције школе, обновљена је сарадња са музичком школом. У просторијама школе отвара се издвојено одељење Музичке школе „Марко Тајчевић“ из Лазаревца. Ученици школе „Драган Ковачевић“, али и других градских школа, моћи ће да похађају часове клавира, виолине, хармонике, кларинета и соло певања.

Наставници и ученици школе су добили бројна признања и награде. Многи од ученика данас су родитељи, зреле личности спремне за самосталан живот.

Труд наставника, дефектолога и васпитача многим ученицима је помогао да преброде развојне проблеме и да се уклопе у редовни средњошколски систем, а знатан број ученика наставља школовање на факултетима и академијама, истиче директорка Силвана Павловић. 

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије