На Јупитеру снимљена необична поларна светлости

Свемирска летелица „Јуно“ Америчке свемирске агенције НАСА снимила је необичне прстенасте поларне светлости које трепере над половима Јупитера. Научници још увек немају довољно сазнања како би објаснили овај феномен.

Уређај за анализу спектра електромагнетног зрачења, ултраљубичасти спектограф на Насиној летелици „Јуно“ забележио је необичну појаву слабе емисије у облику прстена која се шири брзином од 3,3 и 7,7 километара у секунди.

Научници с Истраживачког института југозапад (Southwest Research Institute) где је урађена спектографска анализа, сматрају да ове поларне емисије узрокују наелектрисане честице које потичу са ивице масивне магнетосфере Јупитера, пише портал Space.com.

„Мислимо да ове новооткривене слабе ултраљубичасте емисије потичу милионима километара далеко од Јупитера, у близини његове магнетосфере. Сунчев ветар је струја наелектрисаних честица (плазме) које избацује горња атмосфера Сунца. Када дођу до Јупитера, те честице реагују с његовом магнетосфером на начин који нам још увек није сасвим јасан“, наводи астоном Винсент Хју са Института југозапад.

Магнетосфера Јупитера

Слично као и на Земљи, феномен поларне светлости на Јупитеру је повезан с наелектрисаним честицама унутар магнетосфере планете. Магнетосфера је подручје око планета и њихових природних сателита у којој је магнетно поље обликовано у међусобној интеракцији са сунчевим ветром.

Разлика је у томе што је магнетосфера Јупитера око 20.000 пута јача од Земљине, што значи да овај гасни див може да одбије соларни ветар на удаљености од шест милиона километара.

Стручњаци сматрају да наелектрисане честице које су забележене долазе са спољних крајева магнетосфере где плазма соларног ветра реагује с јовијанском плазмом Јупитера. Могуће је и да је новооткривени феномен поларне светлости резултат магнетних појава на дневној страни Јупитера, при чему се међупланетарна магнетна поља узајамно привлаче, преуређују и поново повезују.

Недовољно истражена појава

„Упркос деценијским посматрањима, научници још увек не разумеју у потпуности улогу соларног ветра у обликовању поларне светлости на Јупитеру. Јупитеровом магнетосферском динамиком, кретањем набијених честица унутар његове магнетосфере, у великој мери управља Јупитерова десетосатна ротација, најбржа у Сунчевом систему. О тачној улози соларног ветра научници још увек расправљају“, напомиње астроном Томас Грејтхаус.

Зато научници инсистирају на томе да су неопходна даља истраживања како би се у потпуности разумели процеси који изазивају ове необичне новооткривене емисије на Јупитеровим половима. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи