Читај ми!

Када нам почиње пролеће, а када померамо часовнике

Пролеће на северној Земљиној полулопти почиње сутра, 20. марта у 10 часова и 37 минута. У исто време за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње јесен. И следећих пет година пролеће ће нам долазити 20. марта, а ове године траје до 21. јуна.

„Још од 2011. године пролеће почиње 20. марта, док су се до тада смењивали 20. и 21. март. Тако ће бити све до 2048. године када ће се почетак пролећа смењивати између 19. и 20. марта. Тек 2102. године, пролеће ће се поново вратити на 20. и 21. март“, каже Бранко Симоновић из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“.

Разлог за календарски плес су сложена Земљина кретања. Велики је подухват за астрономе да се сва кретања наше планете, и она предвидљива и она сложена и хаотична, укроте и опишу.

„Тако смо својевремено говорили и о преступној секунди и разним појавама које су начин да заправо укротимо те несразмерности“, наводи Симоновић.

Геометрија прорачунавања почетка годишњих доба је веома сложена, али би се упрошћено могло рећи да су годишња доба, у овом случају пролеће, условљена геоцентричком лонгитудом Сунца.

„То значи да Сунце у том тренутку, током свог привидног кретања по небу, прелази са јужне на северну хемисферу и у том тренутку се налази на небеском екватору“, објашњава астроном.

Када се прича о доласку пролећа, неминовно је причати и о буђењу живота на северној хемисфери.

Сви живи организми на нашој планети имају одређени биолошки часовник, баш због тог циклуса годишњих доба, који је везан за светлост, односно Сунце и наш положај у односу на њега.

„Од тога колико је дуг дан зависи како ће се биљке понашати. Ако дужина дана прелази одређену количину времена довољну за цветање, биљке ће цветати после те дужине и то су биљке дугог дана. Са друге стране, постоје и биљке кратког дана“, каже професор Биолошког факултета Пеђа Јанаћковић.

Сва жива бића на Земљи имају посебан циркадијални часовник за који је одговорно око 20 гена и многи протеини које ти гени регулишу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи