Читај ми!

Откривен мозаик из 5. века у римској вили у Енглеској

Археолози који су вршили ископавања у римској вили Чедворт у Глоучестеру у Енглеској, открили су први познати римски мозаик који датира из 5. века нове ере. Римска вила Чедворт је један од највећих комплекса римских вила у Британији, изграђен у неколико фаза од 2. века до 5. века нове ере. Откриће које је од „огромног“ историјског значаја могло би да промени начин на који историчари гледају на тај период.

Вила је први пут откривена 1864. године, а организација  "Национално поверење" преузела је вилу 1924. године,  као део дугорочног програма заштите.

Под мозаика први пут је откривен у „соби 28" у римској вили Чедворт у Глочестеру, у Енглеској, 2017. године, а тестирање за утврђивање старости пода недавно је завршено, објавила је британска добротворна организација „Националног поверења".

Неочекивани резултати истраживања  

Резултат показује да је софистицирани живот настављен у овој луксузној вили, деценијама пошто је Британија престала да буде део Римског царства, а земља је ушла у „мрачно доба". 

Датум је значајан јер се веровало да су градови и виле пропадали након што су напуштени после економског краха римске империје у 4. веку.

Мартин Пафорт, археолог "Националног фонда", рекао је да 5. век означава крај римске ере у Британији и почетак мрачног века - неки историчари сматрају да се друштво покварило у западној Европи као резултат повлачења Рима.

Мрачно доба, према Националном трусту, такође је био период из кога је остало мало докумената, са оскудним археолошким доказима.

Истраживачи "Националног фонда" користили су радиокарбонско датирање - испитивање нивоа угљеника у угљу и костима пронађеним на подручју где је мозаик лоциран, као и анализу керамике како би утврдили „неочекивано" доба мозаика у вили.

Римска вила Чедворт једна је од највећих римских вила познатих у земљи и једна од најбоље очуваних, наводи "Натионални фонд".

"Оно што је толико узбудљиво у вези са датирањем овог мозаика у Чедворту је да је то доказ за постепено пропадање друштва. Стварање нове просторије и постављање новог пода сугерише богатство, а индустрија мозаика наставља се и 50 година касније", истакао је археолог.

Мозаик је откривен у оквиру шестогодишњег програма археолошких истраживања и копања у римској вили Чедворт.

„Занимљиво је нагађати зашто су власници виле Чедворт живели у овом стилу до 5. века. То указује да се у тадашњој Енглеској романизовани начин живота одржавао неко време. Много великих, богато украшених римских вила пронађено је и у селима у близини виле Чедворт", истакао је археолог.

Стефан Кох, римски стручњак за мозаик истакао је да постоје врло касни римски мозаици на том подручју за које археологија само може тачно да утврди период израде.

"Важно је истражити даља налазишта у региону да бисмо видели да ли можемо показати сличну обнову у другим вилама које су наставиле да се насељавају у 5. веку. Али нема сумње да је ово откриће у Чедворту од огромног значаја", рекао је римски стручњак за мозаик Стефан Кох.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи