Читај ми!

Нови фосили диносауруса откривају њихов „океански пут“ до Африке

У Африци су откривени фосили диносауруса кљунара, што је навело стручњаке да верују да је jедна од врста диносауруса путовала стотинама километара преко океана да би стигла до овог јужног континента.

Нови диносаурус, aynabia odysseus, члан породице duckbill, једе биљке, а откривен је у стенама у руднику у Мароку, старом 66 милиона година из периода креде. 

Иако би неки диносауруси ове врсте могли да досегну висину и до 15 метара, стручњаци кажу да је врста aynabia odysseus, била релативно мала, до три метра.

Стручњаци су били збуњени како је диносаурус завршио у Африци, која је била острвски континент и потпуно изолована дубоким морем током касне креде.

Ова врста диносауруса настала је у Северној Америци, а током времена је мигрирала ка Јужној Америци, Азији и Европи.

Николас Лонгрич, виши предавач Милнерског центра за еволуцију Универзитета Бат, који је водио ово истраживање,  описао је откриће фосила као нешто што је научнике потпуно изненадило.

„Ово је потпуно невероватно откриће, попут проналаска кенгура у Шкотској. Африка је била острвски континент, изолована водом, па се нормално поставља питање како је ова врста диносауруса стигла у Африку", рекао је Николас Лонгрич.

После проучавања зуба и виличних костију диносауруса, стручњаци су утврдили да ова врста припада подврсти lambeosaurinae, која је настала у Северној Америци, а касније је мигрирала ка Азији, Европи и Африци.

Претпоставка је да су диносауруси кљунари морали да пређу стотине километара, користећи своје јаке ноге и велике репове, пливајући преко океана да би стигли до афричког континента.

Студије су још раније доказале да су сисари, укључујући мајмуне и глодаре и много пре користили различите пречице да би се кретали по континенталним деловима.

Тим истраживача са Универзитета Бат и истраживачи из Шпаније, САД, Француске и Марока, верује да је ово био први пут да су диносауруси прешли преко океана.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи