Како је настао Котлин – програмски језик нове генерације

Котлин је универзални програмски језик отвореног кода који је креирала компанија „JetBrains“. Концизан је, безбедан, прагматичан и компатибилан са Јава кодом. Настао је са циљем да се превазиђу недостаци које је имао програмски језик Јава и веома брзо изазвао интересовање програмера широм света. Име је добио по острву Котлин које се налази близу Санкт Петербурга. Тим је одлучио да назив буде по острву – као што је Јава добила име по индонежанском острву.

Прича о настанку Котлина је необична, јер аутор тог програмског језика Андреј Бреслав није планирао да креира потпуно нов језик.

„Позвали су ме из JetBrains да разговарамо о стварању новог језика, а ја сам мислио да ће бити речи о специфичним језицима које користе. Када су ми рекли да су размишљали о томе шта би још било добро урадити за програмере и да су закључили да би нов програмски језик био најбољи избор за њих – ја сам само питао: Зашто? Доступни су многи језици. Ако неко не воли Јаву – постоје алтернативе“, рекао је Бреслав.

Компанија је сматрала да су постојећи језици „превише академски“ и да не функционишу природно у многим индустријским окружењима, што је аутора Котлина покренуло да размишља о томе како олакшати посао програмерима.

 

Имају за циљ да код буде читљив и покушавају да пронађу грешке и недоследности што је лакше могуће. Данас се код покреће на више уређаја и ти уређаји морају да раде синхроно. Један од покушаја да олакшају програмерима јесте тзв. синхрона конкуренција – избегавање блокирања корисника или уређаја, при чему је могуће да се настави са радом док се чека одговор сервера. 

Будућност Котлина се планира у оквиру више платформи истовремено. Бреслав је објаснио да је сан људи који се баве развојем апликација за мобилне уређаје – писање једне апликације која ће функционисати и на Андроиду и на iOS-у: „Истражујемо науку о подацима, обраду великих података и пословну интелигенцију. Посреди је достизање нивоа изван наше области стручности, јер публика нису нужно само програмери, има много људи са истраживачким искуством“. 

Планирају да крену правцем развоја игара, али и тзв. интернет ствари. Жеља креатора Котлина је да има потпуно чист модел програмирања који би променио начин на који људи размишљају о програмирању. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи