Удисање здравља

Етарска уља називају еликсирима високих вибрација сматрајући их најприроднијим начином за излазак из стања ниског вибраторног нивоа и потенцијалне опасности за здравље. На које све здравствене проблеме утичу ова уља и на које начине можемо да их користимо?

„Један од најпријатнијих и најједноставнијих начина јесте да распршимо етарско уље у ваздух и да то учинимо помоћу дифузера", објашњава за Портал РТС-а др сц. мед. Гордана Марковић Петровић, специјалиста социјалне медицине и лекар Махариши ајурведе и ароматерапије. „То су мали апарати, различитог, али увек предивног дизајна, који распршују етарска уља у ваздух у виду фине паре, стварајући при том негативне јоне који прочишћавају ваздух, уништавају бактерије и истовремено испуњавају простор божанственим мирисом."Данас се нарочито истиче бактерицидно и антивирусно дејство етарских уља. Нека стимулишу обнављање и раст здравих ћелија и регулишу физичку равнотежу, утичу на регенерацију организма и јачају имунитет, нека смирују пренадражене нерве и побољшавају расположење.

Готово да нема здравственог проблема који се не може третирати овим уљима, а важно је истаћи да ниједно уље не делује само на једну област организма или тип тегоба, већ је њихово дејство често вишеструко и свестрано. И све то за веома кратко време ‒ већ за 20 до 70 минута могу се наћи у ткивима.

Наша саговорница истиче да ће нам чисто органско етарско уље лаванде, спикенарда или римске камилице, на пример, стављено у дифузер, обезбедити да лако и лепо утонемо у квалитетан релаксирајући сан. Ако желимо да започнемо дан расположени и пуни ентузијазма, можемо се одлучити да у дифузер ставимо етарско уље наранџе, лимуна или геранијума.

„Када смо уморни и када нам је потребно побољшање бистрине ума и концентрације, у дифузер можемо ставити чисто етарско уље нане, оригана, планинске чубрице", каже докторка.
А ако бисмо тражили уље које има ефекат афродизијака, могли бисмо да се одлучимо за иланг-иланг, али и за нека друга уља која пријају нашим чулима.

Како користити етарска уља

Поред дифузера, постоје и други корисни и дивни начини да уживамо у лепоти и исцељујућем ефекту етарских уља, наводи др Гордана Марковић Петровић:
„Масажа је један од најпријатнијих начина за њихову примену због тога што се током овог третмана комбинују позитивни ефекти додира и терапеутски ефекти етарских уља. На овај начин долази до опуштања мишића, али и до побољшања њиховог тонуса. Поред тога, масажа етарским уљима стимулише циркулацију и проток лимфе, успешно отклања физичку напетост и последице стреса".

У пуну каду се могу додати морска со, мало меда, а након урањања у купку, још пет до петнаест капи омиљеног етарског уља. То је идеалан начин за ослобађање од мишићне напетости и довођење емоција у равнотежу.

Када немамо времена за купку, докторка саветује да након туширања, док нам је кожа још влажна, ставимо три до пет капи омиљеног етарског уља на шаке и протрљамо руке, ноге и торзо. Тада је најбоље пустити да се кожа осуши природним путем.

„На стопалима и шакама се налазе рефлексне тачке преко којих можемо деловати на различите делове нашег тела", објашњава др Марковић Петровић. „Зато је веома корисно да, када нисмо у прилици да себи приуштимо комплетну купку, угодимо бар нашим стопалима и шакама. То ће имати благотворан ефекат на цео организам."

Удисање етарског уља веома брзо и ефикасно доводи емоције у равнотежу и позитивно утиче на наше расположење. Уколико смо прехлађени, две-три капи етарског уља равинтсаре можемо додати у врелу воду и удисати. Потребно је да том приликом заштитимо очи од директних испарења.Опрез!

Постоје и неке важне одреднице уколико одлучимо да се на овај начин враћамо природном исцељењу.

„Одређена етарска уља се не смеју примењивати код деце млађе од две године, као ни током трудноће", упозорава наша саговорница. „Веома је важно да се пре прве употребе информишемо о њиховом дејству, како бисмо могли на опуштен и безбедан начин да уживамо у њиховим чарима. Неопходно је, такође, да их увек држимо на сигурном месту и ван домашаја деце".

Оно што је најважније запамтити јесте да једино најквалитетнија органска и 100% чиста етарска уља могу обезбедити најдубљи и најпрефињенији ефекат на унапређење нашег здравља, а таквих је уља изузетно мало у целом свету, па и код нас. Зато је важно да за себе бирамо сертификована органска етарска уља, јер само деловање таквих уља има балансирајући ефекат на наш организам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи