Да није дијамант био би тек само обичан камен

Колико пута смо чули ‒ кад не би било жена, дијамант би био само обичан камен. Али да ли због жена или добро смишљеног маркетинга који нуди обећање вечне љубави и среће „упаковане“ са дијамантом ‒ одавно су дијаманти више од камена и накита. Прича о једном од највећих дијаманата који је недавно пронађен, у великом стилу обилази свет.

Дијамант, један од седам највећих на свету, пронађен је на северозападу Канаде. Реч је о жутом дијаманту од 552 карата који су пронашли рудари у рудницима Доминион. Драгоцени камен величине је кокошјег јајета.

Овај дијамант је изазвао велику пажњу научника и љубитеља драгог камења.
Карактерише га јединствена жута боја.

Док блиста окупан светлошћу, овај изузетан примерак оставља снажан утисак на посматраче, нарочито када се зна да је Земља стара 4,5 милијарди година и да је овај дијамант толико дуго чекао да буде откривен.

Без сумње, прелепи камен пронађен је неоштећен у једном комаду. Научници који још раде на његовом испитивању траже потенцијалне дефекте на атомској скали којима би се објаснило порекло његове јединствене боје.
Интересантан је проблем са којим су суочени. Наиме, будући да нису имали сусрет са тако великим дијамантима, њихова опрема је малих димензија и за даљи рад им је потребно другачије оруђе.

Да ли ће камен остати као вредан експонат у музеју или ће завршити као јединствени накит, остаје да нагађамо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи