Откривена нова врста змије отровнице у Аустралији

На западној обали полуострва Јорк у Аустралији тим научника открио је нову подврсту змије отровнице, која је међу домородачким становништвом позната под именом 'банди-банди'.

Пронађена врста, испоставило се, припада роду Vermicella, делу шире фамилије кобри (Elapidae). Јединке су мале, дугачке 50‒100 сантиметара, по правилу црно-беле, изузетно отровне, али неагресивне, за разлику од њихових познатијих рођака. Род тренутно чини седам признатих подврста, од којих је змија-бич (Vermicella annulata) најраширенија и најпознатија у северозападној Аустралији. 

Новооткривене подврста названа је Vermicella parsacauda a пронађена је на подручју полуострва Јорк у Квинсланду.
„Случајно откриће догодило се када смо истраживали морске змије", рекао је вођа тима др Брајан Фрај, биолог Универзитета у Квинсланду.

 

„Змије из рода Vermicella по правилу настањују станишта богата вегетацијом, па смо били изненађени када смо је нашли на бетонском брегу поред мора. Касније смо открили да се змија спустила са гомиле бокситног шљунка који је чекао утовар на брод", објаснио је.
Др Фрај и колеге страхују да је опстанак врсте Vermicella parsacauda угрожен. Наиме, рударство (извоз руде боксита) главна је привредна грана региона и свакако утиче на његов биодиверзитет, који је иначе веома богат флором и фауном. „Важност открића нових врста змија отровница превазилази једноставно документовање и таксономију јер су њихови отрови извори једињења која се могу користити за развој нових лекова у не тако далекој будућности. Свака врста је драгоцена и морамо их све заштитити, јер не можемо предвидети које ће једињење бити основ развоја будућих фармацеутских препарата", истакао је др Фрај.

 

Откривање те мале врсте змије треба да нас подсети на то колико у ствари мало знамо о разноликости флоре и фауне, те колико се врста може неповратно изгубити и пре него што откријемо сву њихову лепоту и различитост ‒ а да тог губитка не будемо ни свесни. Зато морамо бити опрезни и учити ‒ јер како је пророчански рекао римски филозоф Сенека пре две хиљаде година: „Мајка Природа не открива своје тајне одједном и свима".

Приредила Наташа Гоати Марковић 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи