Апракосно јеванђеље

У Црколезу, на Косову, у близини места Исток, постојао је манастир у коме су монаси преписивали књиге још у 13. веку, али о њима нису остали подаци. На том месту 1355. године подигнута је црква посвећена Светом Јовану. У њој су се вековима чували рукописи, од којих је до наших дана претекло тек десет.

Апракосно јеванђеље са листовима од пергамента представља почетак Изборног јеванђеља и садржи распоред и садржај читања делова Јеванђеља у богослужењима по данима. Писано је у српској редакцији и рашким правописом.

Рукопис је дело писара који је радио средином 13. века. Слова су писана уставним писмом, некалиграфски, средње су величине и неуједначеног стила. Тој неједнакости доприносе честе промене различитог квалитета пера и лош квалитет пергамента на којем је књига писана јер је писар користио дебље перо и тамнију гушћу сепију. Само су наслови и важнија места у тексту писана цинобером. У том делу јавља се велики број разноврсних иницијала којима је украшен рукопис.

Године 1955. књига је из преписивачке радионице у Црколезу пренета у манастир Дечани а рестаурирана је 1963. у Републичком заводу за заштиту споменика културе у Београду. Данас се налази у Музеју Српске православне цркве у Београду.

Кустос Биљана Цинцар Костић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи