Природни антидепресиви

Депресија је данас, уз кардиоваскуларна обољења и карцином, једна од најраспростањенијих болести ‒ од ње болује сваки четврти Европљанин. Према истраживањима, до 2020. године ће заузети друго место на листи најзаступљенијих обољења.

Реч је о болести присутној у свим епохама, код свих узраста, раса и оба пола. Жене оболевају два пута чешће него мушкарци. До смртног исхода најчешће долази због занемаривања сопственог здравља, смањене отпорности и склоности ка самоубиству.

Ендогена депресија зависи од наследног фактора и конституције организма; реактивна депресија је изазвана трауматичним искуством; органску депресију узрокује мождано оштећење а инволуциона депресија је условљена таложењем негативних искустава и јавља се у другој половини живота.

Сарадња са психијатром је од велике важности приликом успостављања праве дозе антидепресива, али све чешће се пише о бројним нежељеним дејствима тих средстава.

У времену великих економских тешкоћа, пада стандарда, осећања безнадежности и беспомоћности не чуди све већи број оболелих од депресије. Ипак, постоје природни антидепресиви који могу утицати на опште стање и расположење и ублажити депресију и анксиозност. Поставите „клопке" за депресију.

Пробиотици

На рад мозга, па самим тим и на ментално здравље, утиче цревна флора. Уносите пробиотике путем природно ферментисаних намирница или чистих пробиотских бактерија.

Мање шећера

Смањите употребу рафинисаних шећера, нарочито фруктозе, као и прерађених намирница јер осим шећера садрже и бројне адитиве, који нарушавају мождану функцију. Шећер директно утиче на ментално здравље.

Есенцијалне масне киселине

Људски мозак се сатоји од 60% масноћа. Изузетно је важно уносити омега-3 масне киселине јер се оне састоје од есенцијалних масних киселина ДХА и ЕПА, кључних за нормалну мождану функцију и ментално здравље.

Витамини

Мањак витамина Б12 доприноси депресији. Сваки четврти појединац има мањак тог витамина. Може се надокнадити уношењем намирница животињског порекла као што су: џигерица, бубрези, млеко, месо, већина сирева, шкољке.

Сунчево светло

Особе с мањком витамина Д изложене су ризику од депресије једанаест пута више него особе са нормалним нивоом тог витамина. За успостављање нормалне вредности витамина Д у организму препоручује се излагање сунчевом, тј. дневном светлу (било да је облачно било сунчано време) најмање петнаест минута дневно.

Вежбање или шетња

Свакодневно вежбајте или шетајте јер је то једна од најбољих метода за спречавање или савладавање депресије. Истраживања показују да је повећање аеробног капацитета повезано с побољшањем расположења и душевним благостањем.

Сан и спавање

Спавајте довољно и редовно. Недовољно сна може вас ʼгурнутиʼ у депресију. Лоше спавање, што укључује несаницу, хиперсомнију и помакнут термин спавања, уско је повезано с депресијом.

Покушајте да одлазите на починак приближно у исто време и спавајте седам и по, до осам сати. И сањајте, наравно, јер сан је врста менталне хигијене.

Приредила: Мирјана Бјелогрлић

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи