Успавана ложа „Jугославијаˮ

Због опасности од наступајућег нацизма, масонске ложе су биле принуђене да обуставе рад 1. августа 1941, када је Велика ложа донела одлуку о „самоуспављивању“. За склањање документације тада је, као велики секретар, био задужен проф. др Виктор Новак. Он је део документације успео да пребаци у Лондон и она је и данас недоступна. Због другог дела документације, склоњеног у земљи ‒ Виктор Новак је после рата уцењиван.

По доласку у Београд, у априлу 1941, нацисти су донели списак са 3.000 имена људи које одмах треба похапсити.

Први на списку био је академик Владимир Ћоровић, професор Београдског универзитета, слободни зидар. Међутим, он је већ страдао у авионској несрећи изнад Грчке.

Прва хапшења, устанак, одмазде

У априлу је ухапшен Виктор Новак и све до јула је у затвору задржан као талац. Уследили су бурни догађаји, народни устанак и одмазда окупатора. Спаљено је село Скела код Обреновца, на београдским Теразијама је обешено пет људи као порука какав ће бити однос окупатора према цивилима ако се настави са устанком.

Организовано је потписивање Апела српској јавности да се не одазива на позиве устаника (потписивале су га истакнуте јавне личности). Међутим, то није помогло, герилски устанак се ширио.

Стрељања ђака и Крагујевчана 21. октобра 1941. и шест хиљада Краљевчана шест дана раније ‒ била су врхунац одмазде.

Антимасонска изложба

У таквим приликама, 22. октобра у Београду отворена је Антимасонска изложба. Имала је за циљ да увери српску јавност да светом владају богати банкари, Јевреји и масони, а да су партизани и сам пуковник Дража Михаиловић њихове марионете.

Кривци за све невоље овога света били су масони, Јевреји и комунисти као продужене руке плутократије. Са њима се требало обрачунати.

Уследило је хапшење око 200 масона у Београду између четвртог и петог новембра 1941. Као таоци су одведени у логор на Бањици. Неколико њих је умрло у логору, већина се храбро држала.

Анкета од 33 питања

Од средине јануара 1942. почели су их пуштати из логора, мада су и даље остали на списку талаца и могли бити стрељани у сваком тренутку.

Под таквим притиском почела је „анкета" коју је спроводио Танасије Динић, министар полиције у Недићевој влади. У њој су морали да одговоре на 33 питања (асоцијација на 33 степена у масонерији) у року од три дана од пријема упитника.

Од одговора је зависила њихова судбина: да ли ће бити послати у логор, изгубити службу, пензију... Морали су да говоре истину, а она није била по вољи квислинзима и нацистима.

Ипак, говорили су храбро, нису се плашили смрти, тако да њихови одговори на 33 питања представљају извор драгоцених чињеница и података. Већина тих одговора чува се у Архиву Југославије. По њима је снимљена серија „33 одговораˮ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи