Јубилеј првог центра за лечење меланома на Балкану

У Меланома центру, основаном пре осамнаест година, досад је прегледано више од 100.000 пацијената и откривено више од хиљаду меланома. За разлику од других тумора, меланом може метастазирати на било који део тела, када је опасност од смртног исхода велика.

Меланом представља најмалигнији тумор људског организма. Иако се јако лако открива у раној фази (меланома in situ), када је излечење стопроцентно, у одмаклој фази је могућност излечења врло мала. 

За разлику од других тумора, код меланома је могуће да се метастазе рашире по читавом организму, у било који део тела, када је опасност од леталног исхода велика, објашњава проф. др Дејан Николић, професор на Катедри хирургије Медицинског факултета Универзитета у Београду и начелник Специјалистичке онколошке поликлинике при Клиници за онкологију КБЦ-а „Бежанијска коса".

Најчешће се јавља у средњем животном добу, нешто чешће код мушкараца него код жена, мада у последње време оболева све више младих особа (млађих од 30 година).

Ношење заштитне гардеробе, избегавање директног сунчевог зрачења између десет и 16 часова током лета (када је ултраљубичасто зрачење најјаче), боравак у хладу и редовна употреба крема са заштитим фактором ‒ представљају главна средства заштите, савети су нашег саговорника.

Особе светле пути са плавим очима, риђом или плавом косом, као и кожом која лако изгори и тешко поцрни и на којој се јављају пеге након излагања сунцу ‒ под највећим су ризиком од развоја меланома. Посебну пажњу треба посветити заштити деце, јер претерано излагање сунцу у детињству и адолесценцији повећава шансу за развој меланома у старијем добу, упозорава проф. др Николић.

Примарна превенција представља сузбијање развоја обољења пре него што оно настане и углавном се састоји у ограничавању излагања УВ зрачењу, док секундарна превенција обухвата откривање меланома у најранијој фази, чиме се омогућава значајно повећани проценат излечења. Секундарна превенција се спроводи редовним самопрегледима коже и редовним прегледима младежа и осталих тумора коже код лекара специјалиста, закључује наш саговорник, који је после докторирања и бројних стручних усавршавања у иностранству, објавио више од 185 радова са посебним интересовањем за меланомоскопију, онкохирургију, рано откривање и лечење: меланома, бенигних и малигних болести, као и уклањање свих промена на кожи по типу бенигних и злоћудних тумора.

Навршава се 18 година постојања првог Меланома центра на Балкану и у југоисточној Европи. У току тог периода у Меланома центру је прегледано више од 100.000 пацијената и милион промена на кожи, а откривено је више од хиљаду меланома, од којих је значајан број био и у најранијој фази болести.

Прослава Меланома центра одржана је у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду. Поред еминентних домаћих стручњака, манифестацију је увеличаo и чувени др Алесандро Тестори, професор Европског института за онкологију у Милану. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи