Руска дивљина – Кавказ (први део)

Русија је годинама била изолована од света… На њеном југозападу простире се Кавказ ‒ област богата биљним и животињским светом.

Русија се простире кроз једанаест временских зона и на два континента; има сто четрдесет милиона становника. Кавказ се налази између Црног и Каспијског мора и представља велику границу која раздваја Европу и Азију. Захвата површину као Калифорнија и представља невероватан спој климе и животињског света.

Кавказ се не може упоредити ни са једним пределом на свету. Зелена брда и планински пашњаци, слане пустиње и мале пешчане дине уступају место суровим планинама. 

Кавкаска дивокоза

У зеленим брдима на северу Кавказа живи кавкаска дивокоза, подврста европске дивокозе посебно прилагођена великим надморским висинама. По неравном терену може да се креће брзином и до педесет километара на сат и да скочи чак два метра увис.
Има огромна плућа, чиме надокнађује слабију концентрацију кисеоника на вртоглавим висинама, а крвоток јој је прилагођен условима који ту владају и екстремној хладноћи.
Нажалост, сеча шума, криволов и шумски пожари прете тој већ угроженој врсти.
Опстале животиње могу да побегну у најнеприступачније пределе, често и на висину од две и по хиљаде метара, куда се мало ко усуди да крочи.

Кавкаски козорог

Са дивокозама снежне планинске врхове дели и кавкаски козорог. На опасним падинама мужјаци се припремају за парење. Већину године проведу одвојено од женке, на високим стеновитим гребенима и великим стрминама. Женка живи у нешто нижим пределима.

Пре него што опет дође сезона парења, мужјаци одмеравају снаге како би се одредила хијерархија ‒ само најснажнији има прилику да се пари.
Млађи мужјаци, са свега педесетак килограма, морају да чекају и посматрају из прикрајка. Али тако уче од старијих.

Њихови задивљујући рогови годишње нарасту и за по два-три гребена а могу да достигну дужину чак до деведесет центиметара.

Пошто су биљоједи, у исхрани им недостају основни минерали, па их уносе једући земљу на одређеним местима.

Кад дође време, крећу у ниже пределе да потраже женке. Морају да претраже широке простране обронке. Женке и младунци више воле ниже падине због близине шумовитих долина.

Кавкаски козорози цео свој живот проведу на свега неколико квадратних километара. Како се снежни прекривач током године мења, крећу у потрагу за сочном травом. Mладунци такође морају да науче како да нађу минерале како би обогатили своју исхрану.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи