Да ли је већа одговорност естетичара или критичара?

Свакодневна, пригодна уметничка критика прима на своја плећа било коју тренутну, а потом и историјску одговорност за своје судове. О њеном врату виси готово цела аксиологија.

Естетичар је (не на првом месту, али између осталог) човек који анализира вредности и из те анализе извлачи закључке. Притом, он наилази на различите проблеме које покушава да савлада, успостављајући према њима аргументован, научан став, сматрајући истовремено да тај став има разлога да буде публикован будући да показује извесну меру аутентичне оригиналности.

И све стиже у макулатуру његове оштре мисли и његовог оштрог језика... осим једне једине ствари, која би требало да буде главни објекат критичке мисли и плодоносне сумње, а то је баш тај основни појам вредности.

Естетика ‒ мада по хипотези највиши ступањ критичке филозофске, научне мисли ‒ ослобађа се једном перфидном манипулацијом одговорности таквог карактера. Она ништа не одређује. Само наслеђује.

Естетичар не само што избегава суд о својим објектима већ, како примећује Лионело Вентури, „што је још горе ‒ њему често недостаје чак и свест да је тај суд неопходан". Он, дакле, доноси само нове коментаре, не утврђену скалу вредности; уместо да се његов коментар састоји у успостављању једне нове скале.

Понекад повећање квалитета доводи до представе о смањењу вредности.

Када се пише сувим језиком без маште и форме, онда се коначан производ обично назове научним радом.

Кад стручан човек ради на једном проблему, а резултате свог напора излаже богатим језиком, на маштовит начин и у литерарној форми, онда се коначан производ обично назове есејом.

Овакво стање је, разуме се, привилегија хуманистичких дисциплина. У области егзактних наука има мало могућности за есејистику. Зато у тој области имамо далеко већу концентрацију научника. Као да је научни рад професија, а не степен вредности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи