Меморандум о разумевању

Немачка, Аустрија и Швајцарска ‒ земље које у дуалном образовању, свака кроз свој модел, имају најдужу традицију, највеће искуство и најбоље резултате у погледу смањења незапослености младих и повећања конкурентности привреде ‒ пружају подршку Влади Републике Србије и надлежним институцијама, пре свега Министарству просвете, науке и технолошког развоја и Привредној комори, у настојању да се у систем средњег стручног образовања у Србији успешно уведу елементи дуалног образовања.

То се, између осталог, односи и на подршку у изради закона о дуалном образовању и подзаконске регулативе која ће уредити ту област. Како је незапосленост велики структурни проблем у земљи, подршка није ограничена само на формално образовање већ се односи и на програме неформалних обука који треба да се одвијају кроз сарадњу јавног и приватног сектора.

Пројекат „Имплементација елемената дуалног образовања у Србији" који спроводи „Aдвантиџ Аустрија" уз финансијску подршку Аустријске развојне агенције (АДА), до сада је обухватио рад на профилима „трговац" и „техничар логистике и шпедиције" при чему је, као и код пројекта немачке развојне сарадње, акценат на учењу кроз рад у компанијама, уз присуство стручно оспособљених инструктора који су најбољи у свом послу.

Швајцарски пројекат „Знањем до посла" фокусира се на подршку мера недавно усвојеног Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике (Employment and Social Reform Program - ESRP). Програм предлаже иновативна решења за превазилажење правних препрека које се налазе пред реформом дуалног образовања.

У пет градова у Србији сарадња је успостављена на креирању јавно-приватних партнерстава на програмима запошљавања младих са елементима дуалног образовања.

Меморандум о разумевању између Адвантиџ Аустрије, Швајцарске канцеларије за сарадњу са Србијом и ГИЗ-а утврђује оквире сарадње која треба да допринесе развијању модела средњег стручног образовања ‒ то неће бити просто прекопирани модели тих земаља, већ ће користити њихова најбоља искуства и елементе који су у складу са потребама привреде и условима у Србији. Иначе, Аустрија, Швајцарска и Немачка су чланице Савета донатора за дуално образовање основаног прошле године са седиштем у Луцерну, у Швајцарској.

Меморандум су потписале трговинска саветница при Амбасади Аустрије др Ерика Теоман-Бренер, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу са Србијом Урсула Лојбли и Ан-Катрин Хеншел, вођа тима пројекта немачко-српске развојне сарадње „Реформа средњег стручног образовања у Србији" који имплементира ГИЗ.

Циљ овог тројног меморандума је да се успоставе континуирана комуникација и сарадња која подразумева редовну размену искустава и информација између ове три организације у вези са активностима, резултатима и даљим плановима који се тичу подршке Републици Србији у изналажењу модела повезивања света образовања и света рада с елементима дуалног образовања, као и активнијег учешћа привреде.

Закључак

Кроз пројекат „Реформа средњег стручног образовања у Србији" који финансира немачка влада, а спроводе Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, уведена су за сада три модернизована профила: бравар-заваривач, електричар и индустријски механичар.

Тренутно се у овим профилима школује око 800 ученика у 16 средњих школа широм Србије са којима сарађује око 50 компанија. Нови модел образовања, у коме су од кључне важности фазе учења на радном месту и активно учешће привреде и компанија, биће у септембру примењен и на нове, модернизоване профиле ‒ модни кројач, аутомеханичар и електромонтер мрежа и постројења, уз укључивање додатних школа.

Приредила Александра Стојановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи