Технологија и жаргон

Технологија, тинејџери и језички трендови. Тешко је предвидети које ће нове речи бити модерне у овој календарској години, јер неке од њих још нису ни смишљене.

Технологије су поуздан извор нових речи. Многе од њих настале су претварањем именица у глаголе. Најочитији примери јесу речи факс („Fax"), имејл („e-mail"), Гугл („Google"), Фејсбук („Facebook"). 

Жива реч

Канцеларијски радници и даље ће ʼломитиʼ језик изговарајући речи које, заправо, не треба да постоје. Осим постојећих речи попут „миленизације", у корпоративном језику могли би се чути и нови термини.

Запослени у институцијама с високим степеном законске власти научили су да мејл може стићи на суд као доказ, па су почели да користе скраћеницу „LDL" ‒ „letʼs discuss live", што у преводу значи - хајдемо то у четири ока.

Предвиђање развоја жаргона којим се користи омладина посебно је тешко. У умреженом свету речи се крећу муњевитом брзином. Фејсбук потврђује да сраћеница „LOL", која није тако давно смишљена, већ полако одлази у заборав, али то се дешава са сваком новом фразом која постане много позната.

Aко сте заинтересовани за глобална кретања говорног језика (првенствено енглеског) и различите врсте жаргона, поклоните већу пажњу друштвеним заједницама из којих све ово полази.

Исто тако, због невероватне брзине којом се свет креће, као и ефикасне размене података, имајте на уму да у тренутку када чујете неки нови израз ‒ он можда већ почиње да излази из употребе.

Приредила Александра Стојановић 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи