Биодиверзитет – богатство различитости

Биодиверзитет је генетичка, специјска и екосистемска разноврсност. Једноставније речено, то је свеукупност свих облика живота на планети Земљи. Србија се, као део Балканског полуострва, налази у једном од шест центара биодиверзитета европског континента.

Научници процењују да данас на нашој планети живи око четрнаест милиона врста живих организама, од чега је истражено тек око два милиона.

Биодиверзитет чине сви живи биљни и животињски организми, микроорганизми, типови станишта, екосистема, различити вегетацијски типови.

Како је за „Зелени часовникˮ истакла мр Верица Стојановић, биолог Завода за заштиту природе Србије, ми и не знамо које све врсте постоје на планети Земљи: „Нажалост, због многих угрожавајућих фактора дешава се да врсте које још увек нису описане и које човек није пронашао - нестану".

Биодиверзитет обухвата више организационих нивоа: генетички, специјски и екосистемски.

Делови планете који су сиромашни биодиверзитетом називају се биодиверзитетске пустиње, док се подручја са великим бројем живих организама називају центри биодиверзитета.

„Србија се налази на Балканском полуострву ‒ једном од шест центара биодиверзитета Европе, што значи да смо земља богата флором и фауном и другим организмима. Живи свет на Балкану се иначе мењао, односно прилагођавао променама, па је тако за време леденог доба бројна флора из средње Европе нашла уточиште у клисурама и кањонима Балкана; ту су се задржале неке реликтне биљне врсте и заједнице", објаснила је Верица Стојановић.

Србију карактерише велика генетичка, специјска и екосистемска разноврсност.

Досад је регистровано око 44 000 врста и подврста а процењује се да је број таксона око 60 000.

У Србији живи 18 одсто флоре Европе, 16 одсто европских гмизаваца и водоземаца, 16 процената риба, 51 одсто фауне птица Европе и 30 одсто европских сисара.

Године 1995. изашла је књига о биодиверзитету Југославије и отада немамо на једном месту публиковане податке конкретно за Србију.

„Знамо бројке, али не знамо тачно по редовима, фамилијама који су то организми, на пример, из групе гљива, алги или лишајеваˮ - скренула је пажњу наша саговорница.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи